Pötyä pöydässä

Reijo Laatikainen: Pötyä pöydässä. Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan. Kirjapaja 2018.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kaavaili kirjalleen ensin nimeä Huijarisoppa. Hauskempi nimi Pötyä pöydässä tuli kirjalle myöhemmin. Alkuperäinen nimi esiintyy joissakin tie-doissa kirjan nimenä. Laatikaisen kirja on tarpeen maailmassa, jossa yksittäinen tutkimus, kokemus tai mielipide oikeuttaa virallisen tiedon kyseenalaistamisen. Kirjan alkuosassa käydään läpi suuri määrä ruokaan liittyviä myyttejä. Ovatko viralliset ravit-semussuositukset roskaa? Muuttuvatko oikeasti koko ajan? Onko nykyruoka muuttunut ra-vintoköyhäksi? Värjätäänkö rasvaton maito? Kirjassa haetaan kunkin myytin syntyhistoriaa ja kerrotaan mitä tutkimus todella sanoo aiheesta. Vaikka minulla ei ole tapana uskoa kaikkea, mitä lehdestä luen, huomaan haksahtaneeni uskomaan muutaman näistä huuhaaväitteistä.

Yksi ongelma on se, että jotkut ruoka-aineet ovat pieninä määrinä nautittuna hyvinkin terveel-lisiä, mutteivat suurina. Siksi on väärin nimetä näitä superfoodeiksi. Toinen syy on se, että ruokavaliota ei oikein voi rakentaa yhden ruoka-aineen suosimisen tai välttelyn varaan.

Toinen osio käsittelee pötypuheiden syntyä, kolmas tunnistamista. Kirjassa minua häiritsi joidenkin termien huoleton käyttö, kuten ”höttöhiilari” tai ”prosessoitu liha”. Onneksi nämä määritellään kirjan loppupuolella. Kirjassa esiintyy siellä täällä pötyjuttuja levittävä ”eräs erikoislääkäri”. Lukija saa arvuutella hänen todellista henkilöllisyyttään.

Mikko Airaksinen

Leave a Reply