Koivunen, Marie Sofia: Unilinnun junamatka, 2017, BoD – Books onDemand, Suomi

 

Tämän kirjan tarkastelu on jäänyt kovin myöhään, anteeksi, mutta kun tämä oli niin hyvä kirja, ettei arviointia ehtinyt runoilta kirjoittaa. Sehän on jo arvo sinänsä, että kirja jää yöpöydälle vakiovieraaksi, eikä palaudu kirjastoon.

Tässä kirjassa on vekkuli rakenne. Unilinnun unijuna puksuttaa omalla tahdillaan. Ensinnäkin se tutustuu aurinkoon ja sen jälkeen se tapaa useita mielenkiintoisia hahmoja ja vaikka unilintu alussa polkeekin jalkaa, niin unijunan myötä se pääsee jopa Afrikkaan asti. Nukkumaan menevät lapset ihastuvat Kirahvi-runoon tai voihan suosikiksi nousta lyhyt runo Sadekissasta, joka sadepäivän päätteeksi laulaa kehruulaulua.

Joidenkin runojen alla on pieniä neuvoja, miten runoa voi käyttää ja miten unijunan matkaa voi iltaan sopivasti muotoilla. Meidän suosikiksi nousi Unijuna-runo sivulla 29. Runon loppuun aina lisättiin lapsenlapsen nimi

…. tuut-tuut-tuut Ronjaa nukuttaa.

……tuut-tuut tuut Kaija nukahti jo.

Ihan viimeinen sivu kirjassa hieman töksähtää aikuisen lukijan mielestä ja luulemme, ettei sitä oikeastaan tarvitse lapselle lukeakaan. Sillä se kertoo aamusta –  ”nyt on aika palata maahan ja uuteen aamuun.” Tuossa vaiheessa kirjaahan lapset jo nukkuvat, onhan kyseessä unijunan ja unilinnun runokirja. Ihan kaikkein viimeisimmällä sivulla on sisällysluettelo ja vaikka kirja on ohut runokuvakirja, niin sisällysluettelo tulee tarpeeseen, ainakin ajoittain ja alkuun.

Kuten sanottu, teos on kuvitettu hauskoilla kuvilla, joissa on raikkaat puhtaat värit. Kirjailija on kuvittanut teoksen itse ja kuvitus tukee runojen kertomaa hyvin. Satupuun yö runon kuvituskuva, joka poikkesi hieman muusta värimaailmasta, kävisi taideteoksesta tai postikortista. Aikuisen lukijan lempikuva, kun taas lapset ihastuvat luultavasti vaikka Hippuliin.

Kiitoksia kirjasta!

Arvioijina tällä kertaa Espoossa

Lukikoira Börje R.E.A.D. ja

ohjaajansa Raisa Alameri

Leave a Reply