Timothy Snyder: Musta maa. Holokausti : tapahtumat, opetukset.

 

Timothy Snyder: Musta maa. Holokausti: tapahtumat, opetukset. Siltala 2015. Suom. Antero Helasvuo.

Vieläkö kirja holokaustista? Mitä siinä on vielä sanottavaa? Paljonkin, osoittaa Snyder. Kirjoittajan yksi idea on osoittaa, että tuhoamisleirit ja erikoisyksiköt tekivät vain osan joukkotuhosta. Suuri osa tapahtumista oli tavallisten saksalais- ja liittolaissotilaiden tekoja.

Snyder osoittaa myös, että valtiollisten ja muiden rakenteiden tuhoutuminen edisti holokaustia. Juutalaisilla ei ollut mihin vedota, mistä saada apua. Saksan lisäksi myös Neuvostoliitto edisti holokaustia teloittamalla suuren määrän ihmisiä ja tuhoamalla yhteiskunnan rakenteet valloittamillaan alueilla. Siellä, missä yhteiskunta säilyi entisenlaisena – vaikkapa Tanskassa, juutalaiset säästyivät.

Hämmästyttävän monet halusivat juutalaiset pois omasta maastaan – vaikka Madagaskarille tai Palestiinaan. He eivät kuitenkaan aina olleet halukkaita joukkomurhaan.

Varsinkin saksalaiset onnistuivat luomaan olosuhteet, joissa juutalaisten ilmiantaminen muuttui normaaliksi. Snyder ei varsinaisesti syytä näitä pakkoraossa toimineita ihmisparkoja. Samalla kirjoittaja pohtii mikä sai jotkut taas auttamaan ja kätkemään juutalaisia.

Snyder vetää johtopäätöksiä nykyaikaan: ketkä meillä olisivat halukkaita suojelemaan pakolaisia, ketkä ilmiantamaan etsijöille.

Suomentajalla on häiritsevä tapa lyhentää ”neuvostoliittolainen” muotoon ”neukku”,

 

Mikko Airaksinen

 

 

Leave a Reply