OMAKUSTANNEKOKOELMA KARTTUU KIRJOITTAJIEN AVUKSI – OSA 3

Eija Kinnunen: Köyhän perä kestää – pyörämatka Kemistä Helsinkiin

Eija Kinnunen on kirjoittanut 180-sivuisen kirjan aviomiehensä kanssa tekemästään pyörämatkasta.  Edellisestä pitkästä pyöräreissusta on aikaa 33 vuotta, kun pariskunta kesällä 2014 päättää suunnata polkemalla Kemistä Helsinkiin. Edessä on kymmenen päivää ja lähes tuhat kilometriä, jotka eivät aina suju aivan suunnitelmien mukaan. Säät, tiet, tuntemukset ja majoituspaikat vaihtelevat, reittiä on välillä muutettava, mutta vähä vähältä taival jää taakse ja iltaisin ehditään aina johonkin katsomaan jalkapallon MM-kisoja. Eija Kinnusen huumorilla höystetty matkakuvaus on kepeää luettavaa, varsinkin kun ei lukijan itsensä tarvitse hikoilla pyörän satulassa. Pitempää fillariretkeä suunnitteleva saa kirjasta oivallisia vinkkejä siitä, mihin kaikkeen reissulla on syytä varautua.”

 

Katrina Berg: Tarinoita rakkaudesta

Ranskaan sijoittuva kirja koostuu kuudesta tarinasta, joiden tapahtumat ja hahmot kietoutuvat toisiinsa. Kirjailija Jacques tapaa kahvilassa puhuvan pullatytön ja vie tämän kotiinsa. Alkaa yhteiselo, jonka aikana kirjailijan luomisvimma puhkeaa kukkaan. Inspiraation lähdettä ei kuitenkaan voi kenellekään paljastaa, sillä mitä ihmiset sanoisivat, jos tietäisivät kirjailijan elävän pullan kanssa? Vaisun alun jälkeen kirja muuttui yllättävän kiehtovaksi. Berg kirjoittaa taitavasti ja teksti on huolella viimeisteltyä. Juutuin lukemaan useamman kerran kohtaa, jossa käydään läpi masentuneen aasin aikaisempia vaiheita kitharana ja alttoviulun viritystappina. Muitakin merkillisiä kiertokulkuja ja muodonmuutoksia sisältyy tähän kauniisti kirjoitettuun kirjaan, joka jättää mietteliään ja alakuloisenkin tunnelman.

 

Timo Honkala: 100 v stadin jortsuja ja tanssimestoja

Kirjaan on koottu antaumuksella paritanssin ja Helsingin tanssipaikkojen historiaa sekä kirjoittajan omia tanssikokemuksia 1950-70-luvuilta. Tanssimisesta ja sen historiasta kiinnostuneelle kirja tarjoaa nostalgisen tuulahduksen menneiltä ajoilta. Miten ja milloin eri tanssit saapuivat Suomeen? Miten tanssiminen ylipäätään päätyi herrasväen kotkotuksista kansanhuviksi? Miten Coca-cola tuli Suomeen? Perusteellisessa teoksessa on mukana mm. vanhojen sanomalehtien tanssi-ilmoituksia sekä runsaasti muistitietoa paitsi tansseissa käymisestä, myös entisajan seurustelukulttuurista.

 

Sini

Leave a Reply