Corto Maltese: Ekvatoria

Corto Maltese: Ekvatoria. käsikirjoitus: Juan Díaz Canales, piirrokset ja värit: Rubén Pellejero ; luonut Hugo Pratt ; suomennos: Heikki Kaukoranta. Jalava 2018.

Tartuin uuteen Corto Maltesen seikkailuun kiinnostuneena. Tarinassa Corto on menossa Maltalle, mutta aina tulee mutkia matkaan ja hän päätyy Egyptin kautta mustaa Afrikkaan.

Tarina on siirtynyt tyyliltään nykyaikaisemmaksi. On enemmän naishahmoja ja ei-valkoiset kuvataan vielä entistäkin selvemmin persoonallisina. Siirtomaavallan väärinkäytökset tuomitaan, joskin ne yhdistetään yhteen törkyiseen hahmoon, eikä ilmiöön sinänsä.

Mukana on myös historiallisia hahmoja: suuri egyptinkreikkalainen runoilija Konstantinos Kavafis ja nuori poliitikko Winston Churchill. Jälkimmäisestä ihmetellään, ettei hänenlaisensa varmaan pääse eteenpäin politiikassa ja siltähän se hyvinkin näytti tuohon aikaan.

Kuvittaja osaa asiansa. Hän jäljittelee (tai jopa leikittelee) Hugo Prattin tyyliä. Pratt (1927-1995) oli sarjan alkuperäinen luoja. Pellejero toistaa Prattin tyyliä, esim. piirtää hahmon kasvonpiirteet hyvin herkällä viivalla ja toisaalta maalaa varjot hyvin paksulla siveltimellä. Tämä luo merkillisiä efektejä, sillä hahmojen kasvot ovat usein puolivarjossa. Nopeat toimintajaksot vaihtelevat seesteisempien keskustelevien osuuksien kanssa.

Sen sijaan käsikirjoitukseen en ole aivan tyytyväinen. Seikkailuun kyllä, mutta mielestäni Corto Maltesen persoona on muuttunut arrogantimmaksi.

Mikko Airaksinen

 

 

Leave a Reply