Sisällissodan aikaan Espoossa

Espoon kaupunginmuseon juuri ilmestynyt kirja ”Sisällissodan aikaan Espoossa” tarkastelee ensi kertaa vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia koko Espoon alueella. Artikkelikokoelma täydentää kuvaa Espoon historiasta 1900-luvun alussa ja antaa äänen elämänkohtaloille, joita sisällissota muutti pysyvästi.

Kirja kertoo 109 sivun verran jääkäreistä, työväen kokemuksesta, punakaarteista, valkokaarteista, naisista ja Leppävaaran taistelusta 11.4.1918. Kaikkein surullisimmat luvut ovat kuitenkin Jaana Laamasen koostamat tiedot lapsista sekä vangeista ja kuolleista. Lastenkotiin joutuneen Onnin kokemukset seurasivat häntä varmasti koko elämän ajan. Nälkä ei unohdu.

Moniteholasien käyttäjänäkin murisen vähän pientä pränttiä! Mustavalkoiset kuvat ja dokumentit – varsinkin sivun 51 kirje, jonka Arvo Mehtonen kirjoitti vanhemmilleen, tuovat arjen kokemukset lähelle vielä tänäänkin.

Esipuheessa museonjohtaja Maarit Henttonen muistuttaa, että tietoa auttaa paitsi ymmärtämään menneisyyttä, myös rakentamaan tulevaisuutta. Tehdään uusia virheitä – ei toisteta vanhoja!

Kirjaa on myynnissä Näyttelykeskus WeeGeellä EMMA Shopissa (Ahertajantie 5, Espoo) sekä Talomuseo Glimsin Museopuodissa (Glimstintie 1, Espoo).