Mark Logue, Peter Conradi: Kuninkaan puhe

Mark Logue, Peter Conradi: Kuninkaan puhe: tarina miehestä, joka pelasti kuningashuoneen. Perustuu Lionel Loguen paljastaviin päiväkirjoihin. Suom. Eija Tervonen. Otava 2011.

Näin tämän ensin elokuvana ja pidin siitä todella. Yrjö VI joutuu Englannin kuninkaaksi tahtomattaan sen jälkeen kun hänen vanhempi veljensä luopuu kruunusta voidakseen mennä naimisin rakastamansa naisen kanssa. Yrjö VI kuitenkin kärsii pahasta änkytyksestä, kuninkaana hänen pitäisi kyetä puheenpitoon. Jostakin löytyy itseoppinut puheterapeutti Lionel Logue, joka parantaa kuninkaan ongelman. Tarinan taustana ovat toisen maailmansodan dramaattiset tapahtumat.

Kirjan tarkoitus on dokumentoida mitä tapahtui ja samalla tehdä Loguesta merkittävä hahmo. Kirjassa kuninkaan ja terapeutin ystävyyttä korostetaan kaikin tavoin ja kuvaliitteissä on mukana kuninkaan lähettämät joulukortit ja muu tärkeä todistusaineisto.

Elokuva poikkeaa kirjasta siinä, että se on dramaattisempi (tietenkin). Itse lääketieteellinen data eroaa siinä, että kirjassa käsitellään enemmän fyysisiä harjoitteita, elokuvassa avataan kuninkaan puhetta haittaavia tunnelukkoja, jotka toki draamallisempia ovatkin. Kirja on dokumentti, elokuva sen sijaan ei, ja se tekee siitä nautittavan.

Kirjassa taas sota-aika kuvataan eläytyvästi.

Näin yksityisesti ihmettelen, miksei kuninkaan isoveli voinut säilyttää kruunuaan vaikka halusi mennä naimisiin Wallis Simpsonin kanssa. Perustelu oli se, että Englannin kuningas ei voi kirkon päänä mennä naimisiin kahdesti eronneen naisen kanssa. Kuitenkin ensimmäinen kuningas, joka julistautui Englannin kirkon pääksi, oli Henrik VIII, jolla oli kuusi vaimoa!

Mikko Airaksinen