Voiko se olla totta?

Voiko se olla totta?Skeptisiä näkökulmia nykymenoon. Toim. Tiina Raevaara. Kirjoittajat: Kari Enqvist, Jukka Häkkinen, Arno Kotro, Hannu Lauerma, Marjaana Lindeman, Vesa Linja-aho, Risko K. Järvinen, Heikki Nevala, Anja Nystén, Markku Myllykangas, Raimo Puustinen. Julkaisija: Skepsis ry. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry, 2017.
Näinä vaihtoehtoisten faktojen aikoina tämä teos on todella käyttökelpoinen. Kirjan aloittaa Enqvist selittämällä oikein kädestä pitäen, mitä oikeastaan tarkoittaa tiede, teoria ja hypoteesi. Ajatusta jatkaa mainiosti Arno Kotro vaatimalla kriittisen ajattelun valmennusta kouluun.
Vaihtoehtohoidot tyrmätään odotetusti, mutta kerrotaan myös niiden historia. Seuraavassa luvussa Markku Myllykangas käy rajusti lääketieteen kimppuun. Lääketehtaat mainostavat lääkkeitä terveysvaikutuksin, vaikka niitä ei ole testattu. Ihmisiä medikalisoidaan, eli hoidetaan ja lääkitään tilanteissa, joista selvittäisin ilman. Ratkaisu ei kuitenkaan ole siirtyä lääketieteestä puoskarointiin, vaan lääketeollisuuden tarkempi valvonta ja järjenkäyttö sairausasioissa.
Erityisen kiinnostava artikkeli on Marjaana Lindemanin pohdiskelu siitä, miksi ihminen yleensä uskoo yliluonnolliseen. Myös nostetaan esille aito ongelma: erittäin suurella osalla ihmisiä on ollut kokemus tai kokemuksia, joita he eivät osaa selittää. Tyypillinen esimerkki on unihalvaus. Näitä pitäisi pystyä käsittelemään ilman hulluksi leimautumisen pelkoa.
Skepsis ry on julkaissut haasteen: se joka esittää paranormaalin ilmiön valvotuissa olosuhteissa, saa rahapalkkion. Kirjan viimeisessä luvussa käsitellään näitä tragikoomisia yrityksiä.
Kuten sanoin, kirja on erittäin suositeltavaa luettavaa nykypäivänä.
Mikko Airaksinen