Johan Bargum: Novelleja 1965–2015

Johan Bargum:Novelleja 1965–2015. Suom. Rauno Ekholm ja Marja Kyrö.
Kirja sisältää valikoiman Bargumin novelleja viidenkymmenen vuoden ajalta. Kokoelmista Svartvitt, Kotieläimiä, Matkoja, Charlie Boy, Jäähyväisiä ja vielä kaksi uudempaa novellia. Lopussa on vielä Eva Kuhlefeltin jälkisanat.
Alun tarinoissa – kuten Kharon – voi olla vielä mystisiä elementtejä, pian Bargum siirtyy kuvaamaan maailmaa vain realistisesti: siinä riittää ihmettelemistä niinkin! Vanhoista novelleista etenkin Kustantaja oli mieleeni. Siinä kuvataan kustantajan ja kirjailijan suhdetta todella hienovaraisen hyvin.
Myöhemmät novellit taas palauttavat mieleeni, miksi pidin aikoinani niin kovin kokoelmista Charlie Boy ja jäähyväisiä!
Kertomuksissa on usein miehen ja naisen suhde kuvattuna, milloin miehen, milloin naisen, milloin lapsen näkökulmasta. Niin mies kuin nainenkin tuntuvat joutuvan toisensa alistamiseksi, keinoina uskottomuus ja avioero. Lapsi taas ei käsitä, mitä tapahtuu. Osa henkilöistä esiintyy useammassa novellissa. Jossakin novellissa lukija on koko ajan tietävinään, mitä kohta tapahtuu ja se ei tapahdukaan – kirjoittaja osaa leikitellä lukijalla.
Pitkän aikaa mietin, milloin minulla olisi aikaa tämn lukemiseen – no kesälomat ovat sitä varten!

Mikko Airaksinen