Vähennä kaloreita ilman dieettiä

Professori, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki (s. 1943) on tutkinut lihavuutta yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta useita kirjoja, tämä uusin on aivan pieni, vähän yli satasivuinen.
Syyksi ihmisten lihomiselle Mustajoki on todennut: ”Syynä ovat yhteiskuntamme ja elinympäristömme muuttuminen lihottavaksi viimeisten vuosikymmenten kuluessa.” Hän tarkentaa syyksi vähentyneen liikunnan ja lisääntyneen energiapitoisen ruuan kuten makeiset, jäätelö, pikaruoka, sipsit ja virvoitusjuomat. (Wikipedia)
Kirjassaan Mustajoki puhuu kaloreista, ei energiasta, sillä jälkimmäistä sanaa käytetään monnimerkityksellisesti (”energiajuomat” jne.). Laihtumisen kannalta saatu kalorimäärä on merkittävä, ei se, mistä se saadaan. On siis yhdentekevää, syökö rasvaa, proteiinia tai hiilihydraatteja, kalorimäärä ratkaisee. Eri asia on se, että ruuan tyypillä voi olla muita terveysvaikutuksia.  Elimistö ei kuitenkaan ymmärrä kaloreista mitään, vaan tunnistaa syödyn ruuan määrän. Kalorien laskeminen ei kannata, sillä se ei kuitenkaan onnistu. Dieetit eivät kannata, sillä ihminen ei jaksa olla dieetillä ikuisesti ja niin liikakilot palaavat. (Paitsi jos ihminen sairastaa ortoreksiaa, eli pakonomaista tarvetta tarkkailla syömistään). Mutta miksi muotidieetit toimivat (hetkellisesti)? Ne ovat kaikki kieltoruokavalioita, joissa jätetään jotain pois. Koska ihminen luonnostaan syö monipuolisesti, valikoiman köyhtyminen vähentää syömisen määrää.
Ihmisen syömistarve on kehittynyt kivikaudella. On parempi syödä vähän liikaa, jos siihen on tilaisuus, sillä ei voi tietää, milloin saa syödäkseen seuraavan kerran. Kirjoittaja tarkkailee ihmisten syömistä. Ihminen siis syö monipuolisesti. Siksi otamme jälkiruokaa, vaikka olemme jo kylläisiä. Ihminen ottaa isosta ruokamäärästä enemmän kuin pienestä, ihminen laittaa isolle lautaselle enemmän kuin pienelle. Nämä säännöt on testattu moneen kertaan eri koehenkilöillä. Jopa ravitsemusterapeutit menevät lankaan ja ottavat liian isolle lautaselle likaa ruokaa huomaamattaan!
Elimistö ei ymmärrä kaloreista mitään, vaan ainoastaan mittaa kylläisyyden tunnetta. Siihen on olemassa kaksi eri tapaa, toinen mahalaukussa, toinen suolistossa.
On siis syötävä siten, että saa vähän kaloreita, mutta vatsa tuntee itsensä kylläiseksi. Kannattaa syödä vettä sisältäviä ruoka-aineita, jotka täyttävät vatsaa, mutteivät tuo kaloreita. Ruuan kanssa juotu vesi ei täytä, sen sijaan ruuassa (keitossa, vihanneksissa) oleva vesi täyttää. Mehut ovat turhia, sillä ne tuovat kaloreita ilman kylläisyyden tunnetta. Jopa karkit ovat parempia kuin limut! Myös alkoholi sisältää tietysti turhia kaloreita.
Mustajoen kirja on erinomaisen havainnollinen. Kirja tarjoaa hyviä vinkkejä. Ruoka-aineita ryhmitellään kaloritiheyden mukaan, syömiseen vaikuttavia seikkoja analysoidaan, kaikki perustuu tutkimukseen. Ylipaino pois ilman ihmedieettejä!

Mikko Airaksinen