Sotapuiston perikato

George Saunders:Sotapuiston perikato. Siltala 2016. Suom. Markku Päkkilä.
George Saunders (s. 1958) on julkaissut 7 kirjaa, joista Sotapuiston perikato on ensimmäinen ja vuonna 2015 suomennettu Joulukuun kymmenes on kuudes.
Molemmat teokset ovat novellikokoelmia, jotka tapahtuvat lähitulevaisuudessa. Tarinat ovat usein dystopioita. Tyypillisesti kirjoittaja sukeltaa luomaansa maailmaan niin, että saa sen tuntumaan luontevalta. Lukija miettii, kuvaako tämä mielikuvitustulevaisuutta vai nykyaikaa realistisesti?
Käsittämättömät liikeideat ja julmat yhteiskunnat ovat kirjojen peruskauraa. Perikato-kirjan tarinassa Runsaudenmaa eletään maailmassa, jossa osa ihmisistä on viallisia, saasteiden geneettisesti pilaamia mutaatioita. Näitä viallisia saa kohdella miten hyvänsä, varsinkin mitä lännemmäksi Yhdysvalloissa mennään. Toiset ovat onnettomia uhreja, toiset päästävät julmuutensa valloilleen.  Harvat hyvää tarkoittavat eivät voi mitään ympäröivälle maailmalle. Voiko tällainen tarina päättyä toivoa herättävästi?
Sotapuiston perikatosai suomeksi ilmestyessään ylitsevuotavat arvostelut. Minä pidin kuitenkin enemmän teoksesta Joulukuun kymmenes.

Mikko Airaksinen