Bulevarden och andra texter

Tove Jansson: Bulevarden och andra texter. Toim. Sirke Happonen. Förlaget 2017.
Kirja sisältää Tove Janssonin (1914–2001) novelleja ja esseitä, joita ei ole ennen julkaistu kirjamuodossa, vaan lehtijuttuina. Mukana on myös kuvituksia muiden kertomuksiin.  Kirjoitukset ovat vuosilta 1934–1997. Kirja ilmestyy myös suomeksi, ennakkotietojen mukaan heinäkuussa. En vain millään malttanut odottaa suomennosta, sitä paitsi vanhaa ruotsia on hauska lukea, miksei uuttakin. Muutamat tekstit sijoittuvat Pariisiin, Italiaan tai Saksaan, toiset taas Suomen saaristoon. Eräässä tarinassa kamppaillaan vuokra-asunnosta 1930-luvun Helsingissä. Tove tekee häntä itseäänkin koskeneesta todellisesta ongelmasta todella hauskan jutun.
Eräissä tarinoissa kohtaavat mies ja nainen. Suhdetta ei synny, sillä mies on paljon vanhempi, tai naista ei kiinnosta; niinpä tarinoita leimaa haikeus. Toisissa taas rakastutaan, tai tapaamme nuoren avioparin riitelemässä Caprilla. Molemmat sodat, mennyt ja tuloillaan oleva, heijastuvat tunnelmaan.
Vuonna 1961 kirjoitetussa tarinassa Ön kuvaillaan saaren herättämiä ristiriitaisia tunteita:
”Och man glömmer varje år att lyckligheten finns i förväntan, inte i uppfyllelse”.
Kirjassa on myös Tove Janssonin kuvituksia muiden teksteihin. Niiden yhteydessä on lyhyt, parin lauseen kuvaus itse novellista ja kuva sitten näyttää Tove Janssonin tulkinnan.
Joskus on niin, ettei tekijän julkaisemattomia teoksia kannata haalia julkaistavaksi: alun perin julkaistut ovat parhaat. Tästä ei ole kysymys nyt! Nämä yli kuudenkymmenen vuoden aikana kirjoitetut lehtijutut ansaitsevat päästä kovien kansien väliin, täydentämään Tove Janssonin kuvaa kirjoittajana ja kuvittajana.
Kirjassa on toimittajan esipuhe ja jälkisanat.

Mikko Airaksinen