SuomiFinland©

Jörn Donner:SuomiFinland©. Suom. Kari Koski. Otava 2017
Donnerin noin satasivuinen pamfletti on kirjoituskokoelma satavuotiaasta Suomesta. Osa teksteistä on julkaistu aiemmin lehdissä.
Iälleen sopivasti Donner palaa yhä uudelleen vanhenemiseen ja sairaanhoitoon. Hän ounastelee, että Sote-uudistuksesta tulee susi ja perustelee kantansa. Donner kertaa elämänsä vaiheita ja muistelee paikkoja, joissa on asunut. Häntä puistattaa mennen ajan vasemmistolaisuus ja ihmettelee, miten pitkälle ”toiset” menivät. (On hyvä, että syypäinä on aina ”toiset”, keitä lienevätkin). Omaa toimintaansa hän pitää merkityksettömänä, ei yksi poliitikko voi vaikuttaa (ja silti hän ihmettelee kansalaisten äänestämättömyyttä).
Suomen nykyiseen hallitukseen hän ei luota, häntä puistattavat poliitikot, joiden logiikka muodostuu ”älyllisesti säälittävistä kehäpäätelmien yritelmistä”.
Kirjoituksista nousee ihmetys: miten Suomella on varaa hoitaa yhä kasvavaa vanhusten joukkoa yhä kalliimmin hoidoin, pitää koko maa asuttuna, vastustaa vapaakauppaa, olla kielitaidoton, torjua maahantulijat ja kerta kaikkea käpertyä kokoon, kaikki tämä samaan aikaan.
Niinpä häntä puistattaa katsoa lippusalossa Suomen kalvakkaa lippua, maassa jossa on varmasti enemmän liputuspäivä kuin missään muualla (tätä en kyllä usko).
Miksi hän ei muuta maasta? Sekin perustellaan.
Vaikka tämä arvio antaa kuvan masentavasta tekstiryppäästä, on Donnerin sana kuitenkin erinomaisen oivaltavaa luettavaa.

Mikko Airaksinen