Kartalta kadonneet

Minua kiinnostavat kuriositeetit. Siinä määrin, että kun Neuvostoliitto romahti, suoritin yliopistolla kurssin ”Neuvostotalouden periaatteet”.
Ajattelin, että tästä kirjasta saisin tietoa kadonneista valtioista, kuten vaikka Mantšukuosta. Tämä japanilaisten perustama nukkevaltio oli olemassa 1932–45. Siitä kertoo mm. Kiinan viimeinen keisari Pu Ji kirjassaan Olin Kiinan keisari (josta on tehty myös elokuva). Samassa maassa kävi myös suomalainen kenraali Wallenius, joka kuvaa maata lyhyesti kirjassaan Japani marssii.
Bergen kirjassa fokus on kuitenkin muualla. Kun uusi valtio perustetaan, se ilmaisee olemassaolonsa muun muassa julkaisemalla postimerkkejä. Maan kadottua kartalta sen postimerkit muuttuvat keräilyharvinaisuuksiksi. Juuri postimerkeistä Berge on kiinnostunut, itse maiden kuvaus jää lyhyeksi. Joku voi pitää tätä näkökulmaa kiinnostavana, minä en kirjasta juuri kostunut.

Mikko Airaksinen