SYKSYN KATSELUVINKKI – SOTA JA RAUHA

Sota ja rauha. BBC, 2016.
Kolmen vuoden päästä on kulunut 150 vuotta siitä, kun venäläisen kirjailija Leo Tolstoin (1828-1910) toinen pääteos, neliosainen historiallinen eepos Sota ja rauha julkaistiin. Se luetaan usein kuuluvaksi maailmankirjallisuuden johtaviin klassikkoihin monitasoisen ihmiskuvauksensa ja vahvan eeppisen kerrontansa ansiosta.
Sota ja rauha sijoittuu ajanjaksolle 1805-1812, kuvaten Napoleonin sotien aikaista Venäjää ja tsaarien hallitseman yhteiskunnan väistämätöntä muutosta. Leo Tolstoi edusti kriittisen realismin koulukuntaa Venäjällä ja arvosteli ankarasti maansa yläluokkien elämäntapaa sekä sotahistoriaa. Sodassa ja rauhassa hän tarkoituksellisesti hieman hämärtää historiallisten faktojen ja fiktion rajaa, esittäen omat mielipiteensä filosofisten pohdiskelujen kautta. Romaanin keskiössä on viisi aristokraattista perhettä, joiden edesottamusten kautta Tolstoi kertoo tarinansa. Kolme nuorta päähenkilöä, kreivi Pierre Bezukhov, prinssi Andrei Bolkonski ja kreivitär Natasha Rostova varttuvat ja kokevat rakkauden sekä menetyksen keskellä poliittista kuohuntaa.
Tolstoin suurromaani nousee jälleen ajankohtaiseksi BBC:ntuottaman uuden brittiläis-amerikkalaisen minisarjan myötä. Sarja alkoi Britanniassa jo tammikuussa, ja nyt se nähdään myös Suomen televisiossa. TV1 esittää sarjan kuudessa tunnin mittaisessa osassa tiistaisin alkaen 23.8. Tom Harperin ohjaama Sota ja rauha on kuvattu Venäjällä, Latviassa ja Liettuassa. Se on ehtinyt keräämään jo runsaasti suitsutusta näyttävän visuaalisen ilmeensä, loistokkaiden kuvauspaikkojensa sekä näyttelijäsuoritustensa ansiosta. Paul Dano esittää Pierreä, Lily James on Natasha ja James Norton Andrei. Lisäksi kriitikot ylistävät Harperin ja käsikirjoittaja Andrew Daviesin onnistunutta pyrkimystä olla uskollisia lähdemateriaalille. Davies on erikoistunut kirjallisiin periodidraamoihin: hän on muokannut aiemmin televisiolle muun muassa Dickensiä, Thackerayta, Austenia ja Pasternakia. BBC tuotti Sodasta ja rauhasta tv-sarjan jo vuonna 1972, pääosassa Anthony Hopkins. Romaanin pohjalta on tehty myös kaksi suurelokuvaa: King Vidorin vuoden 1956 amerikkalainen versio Audrey Hepburnin ja Henry Fondan kanssa sekä Sergei Bondartshukin neuvostoliittolainen neliosainen filmatisointi (1966-67). Molemmat ovat klassikon maineessa, mutta Bondartshukin versiota pidetään yleisesti ottaen (toistaiseksi) tarinan parhaana ja definitiivisenä tulkintana.
Sota ja rauha, niin kuin lähes koko Leo Tolstoin suomennettu tuotanto (mukaan lukien mestarin toinen suurteos AnnaKarenina), löytyy luonnollisesti myös meiltä Tapiolan kirjastosta. Heitänkin siis tässä lopuksi haasteen kaikille minun laillani maailmankirjallisuuden huipuista kiinnostuneille: jollet kirjaa ole vielä lukenut, niin nyt on hyvää aikaa tutustua siihen TV-sarjan alkamista odotellessa! Pituutta Sodalla ja rauhalla totisesti on runsaasti; 1500-sivuinen järkäle on yksi kaikkien aikojen pisimpiä romaaneja. Siksipä siitä tulisikin oiva ajanviete syksyn sateisia iltoja varten. Ja muistakaa ystävät aina, että maailma on loputon aarreaitta täynnä hyviä kirjoja jotka vain odottavat löytäjäänsä. Ne vangitsevat, kiehtovat ja palkitsevat lukijansa uusilla tuntemuksilla. Parhaimmillaan ne pystyvät tarjoamaan uusia näkökantoja elämään ja ehkä myös opettamaan jotain uutta meistä itsestämme, ihmisluonnosta.
                      MIKA PANTKE