Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku. Suom. Pauli Tapio. Idiootti, 2012.
Sergei Dovlatov (1941-1990) oli venäläinen journalisti ja kirjailija. Hän emigroitui Josef Brodskyn tapaan ”juutalaisena Israeliin” mutta meni oikeasti Yhdysvaltoihin. Romaanissa Matkalaukku hän kertoo – niin matkalaukusta.
Dovlatov on siis emigroitunut länteen. Hänellä on mukana vain yksi matkalaukku ja siellä on kaikenlaista älytöntä – yleensä varastettua – tavaraa, jolla ei tee lännessä mitään. Kirjan mittaan hän kertoo jokaisen esineen tarinan. Samalla syntyy herkullisen tarkka kuvaus absurdista neuvostotodellisuudesta.
Lääkäri paikkailee Dovlatovia, jonka kasvot on murjottu.
”Millä teitä lyötiin?”
”Kengällä”.
”Oliko se kotimainen?”
”Oli”
”Milloin opimme tekemään hienostuneen neuvostokengän?”
Kaikkea leimaa hillitön juominen ja taukoamaton varastaminen. Varsinkin itselle tarpeettoman tavaran patologinen varastelu. Dovlatov työskentelee mm. kuvanveistäjän apulaisena ja toimittajana. Työnteko on vaikeaa. Arvatkaapa, miten ”liftausasennossa” olevan Leninin voi veistää väärin! Mistä löytää haastateltavan lehtiartikkeliin, kun tähän ei saa liittyä mitään epäilyttävää, eikä nimi saa olla ei-venäläinen?
Tarina siirtyy esineestä toiseen, muistikuvasta toiseen erittäin nautinnollisesti. Suomentaja on onnistunut työssään hyvin.
Kirjan lopussa on suomentajan huomautuksia.
Sergei Dovlatovin Matkalaukkua käsiteltiin Tapiolan kirjaston lukupiirissä 5.4.2016. Kirjasta pidettiin, mutta arvosteluakin kuului. Kirjaa pidettiin pinnallisena, toisten mielestä taas oivaltavana venäläisyyden kuvauksena. Seuraava kokoontuminen on 3.5., jolloin vuorossa on vapaavalintainen vuoden 2015 Finlandia-ehdokaskirja. Lukupiiri kokoontuu Kulttuurikeskuksen pohjakerroksen kokoushuoneessa klo 11–13. Tervetuloa!
Mikko Airaksinen