Yks olut

Anikó Lehtinen on suomalainen, unkarilaistaustainen toimittaja. Oluen teko ja nauttiminen on hänelle rakas harrastus. Olutkirjassaan Lehtinen pyrki kertomaan oluesta jokseenkin kaiken. Saamme tietää oluen historiasta (valitettavan lyhyesti kuten aina) ja sen historiasta nimenomaan Suomessa. Lehtinen edustaa sitä kantaa, että maanviljelyn mahdollisti oluenpaon (tai päinvastoin, oluenpano innosti maanviljelyyn). Muitakin näkökulmia kuitenkin on.
Oluen raaka-aineet tulevat tutuksi, samoin valmistusprosessi. Niin ikään oluen sukupuu kerrotaan, eli jaottelu pinta- ja pohjahiivaoluihin jne. Koko ajan selitetään, mihin jollakin tekniikalla pyritään tai miten joku asia keksittiin.
Kirjan varsinainen omaperäisyys on kuitenkin siinä, että oluita lähestytään ensisijassa makumaailman mukaan. Jos tykkäät juoda viiniä / kahvia / limua, niin millaisista oluista sinun kannattaa aloittaa olutharrastus? Mikä olut sopii tämän ruuan pariksi? Mikä olutmaku on samanlainen ja mikä vastakkainen tietyn ruuan makuun nähden? Oluiden jaottelu makumaailman eikä valmistusteknisten seikkojen perusteella on omaperäinen idea. On mielipidekysymys, onko tämä hyvä lähestymistapa. Joka tapauksessa kirja vilisee oluttyyppejä, -merkkejä ja -termejä, niin että tottumatonta uuvuttaa. Tämä on olutkirjoille tyypillistä! Aloittelevaa harrastajaa neuvoisinkin keskittymään johonkin yksittäiseen teoksen teemaan.
Kirjassa on erilaisia infolaatikoita, niin kuin tietokirjoissa tapaa olla ja lisäksi hauskoja A-kirjaimella otsikoituja pikkutekstejä, joissa Anikó kertoo oma mielipiteensä kulloinkin puheena olevasta asiasta.
Myöskään ruokaa ei kirjassa unohdeta. Kirjan lopussa (ja vähän muun tekstin seassakin) annetaan ruokareseptejä, täsmällisin olutsuosituksin. Suositeltavat oluet on valittu niin, että ne olisivat Suomesta saatavilla.
Anikó Lehtinen on kirjoittanut persoonallisen, kiinnostavan olutkirjan. Tuskin malta odottaa hänen pian ilmestyvää uuta kirjaansa: Niin monta olutta. Oluen arviointiopas. Tätä kirjoitettaessa se on jo ennakkoon varattavissa.
Kaikille olutkirjailijoille antaisin vielä kolme muistisääntöä asioista, jotka tuntuvat olevan hukassa olutkirjoittajilta:
  
  – Oluen ”valmistaminen” on panemista
        – Koskaan ei kirjoiteta ”olueeseen”, vaan olueen
        –  Koskaan ei kirjoiteta ”oluisiin” vaan oluihin.
Mikko Airaksinen