Perkele

Joonas Konstig:Perkele. Gummerus, 2015.
Joonas Konstigin neljäs kirja ja kolmas romaani on erilainen kuin edeltäjänsä. Teoksen alku tapahtuu hevirokkareiden maailmassa. Koulussa huonosti menestynyt Miikka on nyt Kris Liedes, Total War-bändin palvottu laulusolisti.
Miikan vanha koulukaveri, Reko, on ollut Afganistanissa rauhanturvaajana, mutta ei sen jälkeen ole oikein saanut elämästä kiinni. Reko kutsutaan bändin kiertueelle mukaan, sillä manageri pelkää Miikan itsetuhoisuutta. Itsetuhoisuus kuuluu hevibändin estetiikkaan.
Reko pääsee mukaan totaalisen sekoilun ja hillittömän hedonismin, mutta myös ammattimaisten soittajien maailmaan. Ainoa, jolla on jalat edes jotenkin maassa on Krisin vaimo Anna, joka löytää uskonnosta elämälleen tukipilarin.
Tarinassa liikutaan ympäri maailmaa, mutta myös Espoossa: Leppävaarassa, Tapiolassa, Saunalahdessa.
Konstig käyttää lähes 600 sivua tarinansa kerrontaan, mutta se tuntuu perustellulta. Kirja kertoo maailmasta, jossa tavoitteena on täydellinen individualismi ja täydellinen hedonismi. Mutta jos ihmisellä on vain oikeuksia, muttei velvollisuuksia, hän on itse asiassa tarpeeton.
Kirjan nimi herättää kysymyksiä. Haastattelussa Joonas Konstig perusteli sen monella eri tavalla. Kirjan liepeessä tarinan keskushenkilö Kris selittää sen vapauden ja kompromissittomuuden symboliksi. Mutta tarinassa on muitakin teemoja, joihin se voidaan liittää, kuten uskonnollisuus.
Kirjan ensimmäisessä osassa sukelletaan siis hevimusiikin maailmaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään heviromaani, bändi on pikemminkin tarinan kehyksenä. Tarinan toisessa osassa kirjan päähenkilö löytää elämälleen tarkoituksen lapsen kautta.

Mikko Airaksinen