Eksyneen muistikirja

Eksyneen muistikirja on Selja Ahavan (s. 1974) ensimmäinen romaani. Se kertoo muistihäiriöisestä Annasta ja hänen maailmastaan. Ihastuin Ahavan kirjoitustyyliin luettuani hänen uudemman romaaninsa Taivaalta tippuvat asiat.
Eksyneen muistikirja tuntuu vähintään yhtä hyvin kirjoitetulta. Ympäristön kuvaus on oivaltava. Kuvaus nousevasta myrskystä kun päähenkilö on suomalaisessa saaressa, on kuin Tove Janssonin kirjoittama. Myöhemmin Lontoon kuvaus on uskottava niin hyvässä kuin pahassakin. Kirjoittaja on itsekin asunut Lontoossa. Ahava kuvaa hyvin ulkomailla asuvan vieraantumisen, joka myös estää uutta miesystävää havaitsemasta Annan muistihäiriötä. Muistihäiriötä, joka sai alkunsa, kun Annan mies kuoli kolarissa.
Ukkonen jyrähti. Se oli salakavalasti hiipinyt lähelle, ja nyt se ravisutti koko taivasta. Se päihitti tuulen, se päihitti tippuvien oksien kolahdukset, se sai koko saaren litistymään lähelle merenpintaa.
Kirjassa on muutama tovejanssonmainen toteamus. Ei häiritsevän usein, mutta muumikirjat on kyllä luettu aikanaan.
Anna ei hyväksy sitä, että hänet luokitellaan avuttomaksi ”yhden erehdyksen takia” ja pakenee Englantiin.
Annan omituisuus etenee, mies pakenee sitä tekemällä Annan kanssa tuttuja asioita tutulla tavalla, näin dementia näkyy vähiten. Tämä on luonnollista: onnen murentuessa paetaan siihen mitä vielä on. Ja kun Anna ei enää pärjää, hän siirtyy asunnottomaksi kadulle, on välillä kuin kotonaan pienessä lokerossaan, ja on välillä hukassa kuin Thamesiin eksynyt valas.
Kummassakin Selja Ahavan kirjassa avioparin toinen puolisko murskautuu kuoliaaksi. Toisessa vaimo, toisessa mies.

Mikko Airaksinen