Yhdeksän kertomusta

J.D.Salinger:Yhdeksän kertomusta. Tammi 1981, suom. Marjatta Kapari, Kristiina Kivivuori.
Onko tässä maailman paras novellikokoelma?
Jerome David Salingerilta (1919–2010) on suomennettu vain kolme teosta: Sieppari ruispellossa (kaksi suomennosta 1961 ja 2004), Yhdeksän kertomusta (1966)  ja Franny ja Zooey(1962). Vanhemmiten Salinger eristäytyi täysin, eikä julkaissut mitään vuoden 1965 jälkeen.
Novelli nimeltään Esmélle – rakkain ja surkein terveisin tapahtuu toisen maailmansodan aikana Euroopassa. Se heijastelee Salingerin omaa kokemusta sodan kauhuista. Tarinassa sotilas ampuu kaksi tuntia kestäneen pommituksen järkyttämänä auton konepellillä istuneen kissan. Hän kirjoittaa siitä kotiin tyttöystävälleen joka kertoo tarinan psykologian luennolla. Luennolla ymmärretään tilanne niin, että ampuja oli tapahtuman aikana tilapäisessä mielenhäiriössä. Ei ihme, että tämän loistavan diagnoosin kuultuaan sotilaan palvelustoveri kertoo, että kissa oli itse asiassa naamioitunut saksalainen agentti ja sen ampuminen oli välttämättömyys.
Tarinoissa irvaillaan taitavasti erilaisille puheenparsille ja tavoille yksinkertaistaa asioita patenttiselityksin.
Muut novellit tapahtuvat useimmiten Amerikassa ja arkisemmassa ympäristössä.
Olen lukenut kertomuskokoelman useita kertoja ja mielitarinani on vaihtunut vuosien saatossa. Ensin se oli Naurava mies, sitten De Daumier-Smithin sininen kausi ja nykyään taas juuri tuo Esmélle. Tarinat ovat erilaisia ja vetoavat eri-ikäisiin.
Muistan nuorempana, että novelleista jäi ihmisille erilaisia hokemia. Loistava banaanikalapäivä!Tai Mitä seinä sanoi toiselle?
Alessandro Bariccon teoksessa City tuntuu oudosti kahden Salingerin tarinan vaikutus.
Vaikka tarinat ovat erinomaisia ja Salinger kertoi nauttineensa suuresti niiden kirjoittamisesta, niissä tuntuu myös eräänlainen ylivirittyneisyys. Kuin Salinger olisi hionut tarinansa liian täydellisiksi. Jos näin on, se selittänee, miksi hän ei vanhemmiten enää pystynyt kirjoittamaan.

Mikko Airaksinen
  1. Nanna

    18.9.2015 at 13:53

    Ihan vieras novellikokoelma minulle. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että täytyy tutustua!

  2. Jenni/sivu sivulta -kirjablogi

    15.10.2015 at 00:30

    Olen lukenut kirjailijalta vain Siepparin ruispellossa, mutta tämä kuulostaa jännältä. Tänä vuonna olen päässyt hieman eroon ennakkoluulostani novelleita kohtaan.

Comments are closed.