Genre ja Anita Blake eli kuinka olin tulla hulluksi hyllyjärjestystä miettiessä

Vantaan kirjastoissa on alkanut aineiston kellutus nyt syksyllä ja me Espoossa todennäköisesti seuraamme perässä ensi vuonna. Siihen liittyen genre-merkinnät yhtenäistetään eri kirjastojen välillä ettei tule hyllytysongelmiä. Olen tässä pikkuhiljaa Sellon aikuistenosaston englanninkielisiä urban fantasy hyllyssä olevia kirjoja siirtänyt muihin jäljelle jääviin hylly-genreihin.

Jännittävästi urban genreen oli laitettu Gail Carragerin Parasol Proctorate-sarjan steampunk-kirjat. Eli siis urbaania nykyaikaan sijoittuvaa fantasiaa on siis viktoriaaniseen aikaan sijoittuva steampunk? No ehkäpä ei! Toisaalta voin ymmärtää kirjan sinne sijoittaneen virkailijan hämmennystä, silla vaikka sarja on steampunkia ei sen paikka ehkä kuitenkaan ole tieteiskirjallisuuden seassa, sillä se muistuttaa hyvin paljon regency romance-kirjoja, joihin on lisätty vampyyrejä ja ihmissusia. Eli on sotkettu todella monen genren piirteitä sellaiseksi sekamelskaksi ettei meidän yksioikoiset hylly-genret moista sulata. Meille Espoon kirjoistoissa on siis englantilaiseen kaunokirjallisuuteen jäämässä omat hyllyt seuraaville genreille: tieteiskirjallisuus, fantasia, kauhu, jännärit ja viihdekirjallisuus (joka pääasiassa sisältää romanttista kirjallisuutta). Hampaita kiristellen siirsin tämän hurmaavan sarjan sitten viihteeseen, koska kyllä tämä on enemmän romantiikkaa kuin fantasiaa mielestäni.

Mutta suurin murheenkryynini on Anita Blake, vampire hunter -sarja. Luulin sen olevan todennäköisesti romanttista fantasiakirjallisuutta, mutta aloin kuitenkin empiä sen sijoittamista viihteeseen ja aloin lukea sitä. Sarjan ensimmäiset kirjat ovat aika totaalisesti gorea sivu sivun jälkeen. Ei ole romantiikkaa. Eli kauhukirjallisuuteen menisivät, mutta sitten sarja muuttuu niin että siinä on edelleen verta ja suolenpätkiä, mutta myös pr()n-kohtauksia enemmän kuin Emmanuelle-elokuvissa. Kyllä kirjastolaisen arki on vaikeaa! Mihin sinä lukija sijoittaisit Anita Blaken?