Fängelse

Tomas Tranströmer: Fängelse : nio haikudikter från Hällby ungdomsfängelse (1959)
Ed. Edda, 2001

Tomas Tranströmer skrev nio haikudikter år 1959 och sände åtta av dem som nyårshälsning till sin vän Åke Nordin. Psykologen och poeten Nordin var då anstaltschef på Hällby ungdomsfängelse utanför Eskilstuna. Tranströmer hade besökt honom tidigare året. Boken med alla nio dikter utgavs först 2001.

Haiku är en dikt i miniformat, enligt japanskt mönster. En haiku innehåller 17 stavelser uppdelat på tre rader enligt mönster 5-7-5. Ofta återges en situation i förändring. För det mesta sker en skiftning som öppnar ett nytt perspektiv. Haiku kan påminna om de japanska tuschteckningar som med tre,fyra penseldrag lyckas få fram en bild som andas, lever… det mesta ryms i mellanrummen. Särskilt bra passar haikumönstern till dikter från fängelsen.

När rymmaren greps
bar han fickorna fulla
med kantareller.

Lyckligtvis gavs anknytningen till ungdomsfängelse i slutet av boken. Den ger genast en mera meningsfull botten till läsning. De nio dikterna berättar om ungdomarnas liv inom murar. Ibland förekommer korta stunder av glädje. I dikterna ser man hela året, alla årstider. Konstigt hur man förstår mycket mera om omvärlden än dikter själv säger. Ingen överraskning nog att Tranströmer kan så bra tolka ungdomar; han arbetade själv flera år som fängelsepsykolog och kurator för unga kriminella. Nobelpriset i litteratur tilldelades till honom 2011.

Fängelse är en härlig liten bok. Utmärkt läsning till alla. Och om du har tagit emot HelMet-bibbans utmaning för Bokens år, passar den till hur många punkter som helst! Jag kan pricka punkterna 1, 6, 8, 14, 20 och 23.

Satu Nylund