Kuolematon ja muita novelleja

Machado de Assis:Kuolematon ja muita novelleja. Sammakko 2014, suom. Pirkka valkama.
Jos Borges mahdollisti Garcia Marquesin tavan kirjoittaa, ei ole liioiteltua sanoa, että Machado de Assis on kirjailija, joka teki Borgesin tyylin mahdolliseksi.
(Salman Rushdie)
Machado de Assis (1839–1908) teki pitkän uran virkamiehenä ja mm. perusti Brasilian kirjallisuusakatemian. Hän kirjoitti kymmenkunta romaania ja toistasataa novellia. Kuolemattomaanon valittu näistä 12.
Novelleissa on yhteiskunnallista satiiria ja myös fantasiaa, joka ennakoi latinalaisamerikkalaista maagista realismia.
Päätarinan henkilö etsii sitä ainoaa asiaa, joka kuolemattomalta puuttuu. Pikkupaikkakunnalle perustetaan mielisairaala, jonne lukitaan henkilö jos toinenkin, kunnes lopulta selviää, kuka sinne oikeasti pitäisi sijoittaa. Antiikin Kreikkaan sijoittuvassa tarinassa filosofi keksii rottakokeet (niitä ei siihen aikaan tehty). Kokeiden seuraukset ovat kammottavat – tai juhlinnan arvoiset, riippuu siitä, kenen näkökulmasta asiaa katsoo, ihmisten vai rottien.
Tarinoissa näkyy nykyaika (1800-luvun loppu): evoluutioteoria, maallistuminen, mielisairaanhoito ovat uusia asioita.
Monessa tarinassa on tärkeää se, mitä ei suoraan kerrota. Esimerkiksi orjuuden aikaan sijoittuvassa kertomuksessa tuodaan esille köyhien ihmisten elämän surkeus. Taustalla näkyy kuitenkin myös köyhien täydellinen välinpitämättömyys orjista: köyhillä ei ole varaa tällaiseen moraaliin.
Machado de Assis on Brasilian pidetyimpiä ja luetuimpia kirjailijoita kautta aikojen – julistaa lieveteksti. Eipä ihme, sanon minä!

Mikko Airaksinen