Elämän mittainen lukupiiri

Will Schwalbe: Elämänmittainen lukupiiri. Suom. Kirsi Ohrankämmen. Basam Books 2014.
Jos kaipaat lisää kirjavinkkejä, niin kannattaa lukea Will Schwalben Elämän mittainen lukupiiri. Oma ”Luettavaa”-listani ainakin piteni roimasti.
Romaani on omaelämäkerrallinen tarina Willistä ja hänen syöpään sairastuneesta äidistään Mary Anne Schwalbesta. He joutuivat viettämään paljon aikaa sairaaloiden odotushuoneissa ja alkoivat keskustella lukemistaan kirjoista.  Usein kirjojen henkilöistä siirryttiin heidän omiin elämänvaiheisiinsa. He muodostivat kahden hengen lukupiirin.
”Jos kerran luemme samoja kirjoja ja keskustelemme niistä, miksi emme kutsuisi sitä lukupiiriksi?                                                                                                     ”Mutta eivätkö lukupiiriläiset myös laita ruokaa?” äiti kysyi.                                     Nauroin. ”Meillä on maailman ainoa ruuaton lukupiiri.”
Eikä ruoka äidille yleensä maistunutkaan, sen verran rankkoja syöpähoidot olivat. Mutta ei hän juurikaan valittanut kipujaan: hänellä oli vain ”hyviä päiviä” ja ”vähemmän hyviä päiviä”. Ihmeen sinnikkäästi äiti yhä osallistui perheen rientoihin sekä piti huolta ystävyyssuhteistaan sähköpostin ja blogin välityksellä. Vapaaehtoistyö oli hänelle myös erittäin tärkeää. Viimeisinä elinkuukausinaankin hän vielä keräsi varoja Kabuliin perustettavaa kirjastoa varten.
Elämän mittainen lukupiiri on ylistys kirjoille ja lukemiselle. Minua ilahdutti se, että Willillä ja Mary Annella oli tosi monipuolinen kirjallinen maku. He lukivat niin klassikoita kuin nykykirjailijoita, viihdettä unohtamatta. Erittäin mielenkiintoista oli seurata heidän mielipiteitään kirjoista, joita olen itse lukenut.
Yhdyn Mary Annen sanoihin: ”Lukea jaksan aina, vaikka olisin kuinka väsynyt. Mutta voi olla, että kun kasvatin kolmea lasta ja kävin töissä, totuin jatkuvaan väsymykseen. Jos olisin antanut lukemisen odottaa, kunnes olisin levännyt kunnolla, en olisi koskaan lukenut mitään.”
Tuula Marjanen