Haastattelussa Liina Sivukirjastosta

Tiedän Sivukirjasto-blogin Liinan ahkeraksi ja monipuoliseksi kirjaston käyttäjäksi. Liina lukee paljon fantasiaa ja scifiä ja uusia arvosteluja tulee blogiin hengästyttävää tahtia. Päätinkin ottaa häneen yhteyttä ja kysyä hänen ehtimisensä salaisuutta!

Miten sinusta tuli kirjaston kanta-asiakas?

En itse asiassa edes aivan muista. Opin lukemaan melko aikaisin, ja kun sain oman kirjastokortin, taisin aloittaa kirjaston tehokäyttäjän urani muitta mutkitta saman tien. Äitini oli pohtinut, saanko Vuoden Lainaaja -palkinnon 7-vuotiaana. En saanut, mutta toisaalta sain lukea kauheasti kirjoja (ja kantaa niitä selkä vääränä takaisin kirjastoon. Vanhempieni mielestä jaksan kantaa kirjat takaisin jos kotiinkin jaksoin kantaa.)

Kuinka usein asioit kirjastossa?

Tätä nykyä käyn HelMet-kirjastojen verkkokirjastossa lähes päivittäin, Kirjasto kympissä palauttamassa lainoja ja hakemassa varauksia kerran pari viikossa ja lapsen kanssa tyhjentämässä Itiksen kirjaston mainion lastenosaston hyllyjä kerran viikossa tai parissa.

Miten lainaamisesi on muuttunut vuosien aikana?

Nyt, kun verkkopalvelu on tehnyt täsmälainaamisesta tolkuttoman helppoa, hyllyjen tutkiminen on vähentynyt. Varaan kirjat kätevimmin sijaitsevaan kirjastoon ja haen ne sieltä. Se on vähän tylsääkin, sillä pidän kirjastoista ympäristöinä kovasti. On älyttömän hauskaa vaellella hyllyjen välissä ja törmätä kirjoihin, joista ei ole tiennyt mitään – tai jotka on jo pitkään aikonut lukea. On se tosin vähän vaarallistakin, tulee helposti ahnehdittua.

Lapsen saatuani olen tosin jälleen päässyt kiinni kirjastoissa kuljeskeluun ja kirjojen etsiskelyyn. Se, jos mikä, on ihanaa!

Missä formaatissa kulutat kirjasi? Onko se muuttunut kirjaston e-palveluiden myötä?

Luen paperisia kirjoja, sähkökirjoja ja lisäksi kuuntelen äänikirjoja. Kaikenlaisia kirjoja! Digitalisoitumisen myötä olen lakannut erottelemasta kirjan olomuotoja toisistaan. En ole ihan varma, onko muutos tapahtunut kirjaston e-palveluiden myötä vai niiden kasvun rinnalla. On kuitenkin ihan mahtavaa, että kirjasto tarjoaa esimerkiksi englanninkielisiä äänikirjoja suoraan puhelimelle ladattavaksi.

Tarvitaanko kirjastossa sinun mielestäsi vielä fyysisiä kirjoja, vai pärjäisitkö jo täysin e-kirjoilla?

Pitäisin itse tosi mielelläni kiinni myös fyysisistä kirjoista – on jotenkin tosi rauhoittavaa kuljeskella tilassa, jossa on paljon kirjoja. Se tekee kirjojen selailusta erilaista – ei nyt välttämättä parempaa tai kätevämpää, mutta tunnelmallisempaa. Henkilökohtaisesti toivon hurjasti, että jatkossakin kaltaiseni suurkuluttaja voi nauttia sekä paperisista että sähköisistä teoksista.

Mitä toivot kirjastopalveluilta tulevaisuudessa?

Kirjoja – ja tilaa, jossa nauttia niistä. Kuten nykyäänkin. Toivon myös yleisesti ottaen ei-kaupallista tilaa, jonne kuka tahansa voi tulla ja olla tervetullut. (Olen joskus aiemminkin yrittänyt miettiä, miten kirjastopalveluita pitäisi kehittää, mutten ikinä keksi mitään. Minusta kirjasto on jo täydellinen.)

Mikä tekee kirjasta sinulle hyvän?

Vaikea kysymys, vaikka sitä aika paljon etenkin kirjoista blogatessa tulee pohdittua – mutta taidan olla tästä huonommin perillä kuin koskaan. Mitä enemmän lukee, sitä kriittisemmäksi (varmaan väistämättä) tulee. Toisaalta kirjat voivat olla hyviä tosi eri tasoilla – ja hyvä niin, tietenkin. Nykyään tuntuu joskus myös siltä, että minä olen jollekin kirjalle vain väärä lukija. Kirjaparka.

Kuinka ehdit lukea niin paljon, ja jopa blogata niistä?

Aika harvoin tuntuu siltä, että ehtisin lukea ihan hirveän paljon – maailmassa on ihan kamalasti kirjoja, joihin en ole vielä ehtinyt vaikka miten haluaisin! Mutta käytännössä varmaan käytän päättäväisesti hyväkseni kaikki lukuhetket. E-kirjat ovat tuoneet arkeen hyviä lukutilaisuuksia myös.

Bloggaamisen kanssa on nyt sitten vähän niin ja näin. Yritän kuitenkin ehtiä kirjoittamaan jotain kaikesta lukemastani, koska se auttaa pohtimaan omaa lukukokemusta. En tosin kirjoita blogipostauksia kovin pitkään, joten blogin ylläpidossa ei lukuaikaan nähden kauan nokka tuhise.

Kiitokset Liinalle haastattelusta! Suosittelen Sivukirjaston seuraamista lukuvinkkejä etsivälle.