Pitkän talven tarina

talviPitkän talven tarina on Karakallion koulun kahdeksasluokkalaisten kirjoittama scifi-kirja. Kirjaa kirjoitettiin äidinkielen tunneilla ja kuvaamataidossa tehtiin siihen kuvitus. Absurdian kustannustoimittaja Arja Hakulinen oli koululla vieraillessaan luvannut, että jos oppilaiden kirjoittama tarina olisi tarpeeksi laadukas, he julkaisisivat sen. Pitkän talven tarina aloittaa sarjan Koululaiset kirjoittavat koululaisille. Sarjan seuraava kirja tulee olemaan avaruusnovellikokoelma.

Pitkän talven tarina sijoittuu 2200-luvulle, jolloin jääkausi on tehnyt nykyisestä elämäntavastamme mahdotonta. Sähköä ei ole käytössä, rosvojoukot ryöstelevät ja orjuuttavat. Kirjan päähenkilöt perustavatkin uuden yhteisön järven rannalle, jossa eletään metsästyksellä, keräilyllä ja maanviljelyllä. Kylän lait antavat toivoa utopisen yhteiskunnan syntymisestä : Ruoka jaetaan, kunnioita vanhempia, kaikkien on tehtävä töitä ja älä varasta kyläläisiltä. Pulaan joutuneet kylän ulkopuolelta otetaan myös ystävällisesti vastaan, mikäli he ovat valmiita noudattamaan näitä sääntöjä – rosvojoukoista taas halutaan eroon.

Yhdeksän oppilaan yhteistuotos on yllättävän johdonmukaisesti etenevä kokonaisuus. Tarinassa on useita suuria teemoja, kuten toisten ihmisten huomioonottaminen ja demokratian nousu anarkiasta. Niiden rinnalla pienet yksityiskohdat, jotka haittasivat minulle lukemisen sujuvuutta, kuten slangisanat ja pienet epäjohdonmukaisuudet (järvi vaihtui mereksi) jäivät mitättömiksi yksityiskohdiksi, joihin ei kannata takertua liikaa. Tämä teos suorastaan palautti uskoani nuorisoon: nuoret eivät ole kaikki materialistisia kuluttajia, vaan ajattelevat laajemmalti yhteistä hyvää kuin mitä olin osannut kuvitellakaan.

Länsiväylä julkaisi kirjasta jutun 11.1.2014.

Espoon Fantasia sai kirjasta arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitämme Absurdiaa ja Arja Hakulista kirjasta ja opettaja Minna Uusi-Rauvaa ja hänen oppilaitaan tarinasta! Pitkän talven tarina on pian lainattavissa myös kirjastosta.

Leave a Reply