Näkymätön tytär

Tässä on kirja, josta tulee mieleen vanha sanonta suutarin lapsista, joilla ei ole kenkiä. Felicia Feldtin äiti on koko Ruotsin kasvatusguru Anna Wahlgren, joka julkaisi tunnetun Lapsikirjansa vuonna 1983. Suomessa se ilmestyi muutama vuosi myöhemmin. Kirjasta tuli kansainvälinen menestys. Wahlgren on Ruotsissa julkkis, joka on julkaissut myös muita kasvatusalan oppaita.  Nyt hänen tyttärensä Felicia on kirjoittanut lapsuudestaan kirjan, jossa hän paljastaa, millaista elämä Wahlgrenin tyttärenä todellisuudessa oli.
Felician kirjasta syntyi kova kohu Ruotsissa, sillä Felicia kertoo, että äiti Anna oli onnettoman huono kasvattaja, tasapainoton alkoholisti, joka ei osannut pitää kunnolla huolta lapsistaan. Äiti Anna vaihtoi kotia vuosittain ja synnytti 12 vuoden aikana yhdeksän lasta. Hän on ollut seitsemän kertaa naimisissa.
Kun isäpuolet ja kodit vaihtuvat jatkuvasti, ei Felicia voi luoda siteitä mihinkään tai kehenkään. Juurettomuus ja turvattomuus vaivaavat häntä. Hän kaipaa isäänsä, johon yhteys on katkennut. Kodin seinien sisällä tapahtuu kaikenlaista. Aikuiset juhlivat ja juovat. Felicia kertoo seksuaalisesta hyväksikäytöstä, äidin tasapainottomuudesta sekä oudoista kasvatussäännöistä.
Pikkuhiljaa kuilu kasvaa äidin ja tyttären välille eikä se enää koskaan kasva umpeen. Kirjan kirjoittaminen on ollut terapiaa Felicialle. Hän on sanonut, että on kokenut kirjoittamisen eheyttävänä. Sen sijaan Anna Wahlgren on kokenut kirjan julkaisemisen masentavana.

Kirjan rakenne on fragmentaarinen. Kirja koostuu ikään kuin Felician muistojen pätkistä sieltä täältä. Välillä ollaan lapsuudessa, välillä aikuisuudessa. Hypitään ajasta ja tapahtumasta toiseen. Tämä vaatii lukijalta keskittymiskykyä. Lapsuus on onnetonta ja kaoottista, aikuisuus täyttyy ihmissuhdeongelmista, masennuksesta, terapioista ja lapsuuden traumoista.
Minua häiritsi se, että kirjassa ei anneta minkäänlaista selitystä sille, miksi Annasta tuli näin huono äiti ikään kuin hän olisi luonnostaan hirviö-äiti. Kerrottakoon siis tässä, että Annan oma tausta oli vaikea ja myös hänellä oli onneton lapsuus. Ongelmalliset pari- ja perhesuhteet näyttävät tässä tapauksessa siirtyvän eteenpäin sukupolvelta toiselle.
Kirja on kirjoitettu tyttären näkökulmasta. Se on kirja äidin ja tyttären vaikeasta suhteesta. Se on paljastuskirja, jossa Felicia tekee näkyväksi sen mikä oli ennen näkymätöntä. Ennen oli näkyvissä kulissit, nyt näkyy myös se, mitä oli kulissien takana. Tytär, jonka elämästä ei ennen tiedetty mitään, kertoo nyt oman tarinansa. Ja se tarina on rankka. 

mm