Nick Adamsin tarina

Ernest Hemingway: Nick Adamsin tarina. Tammi, 2013 (2. painos). Suom. Juhani Jaskari
Hemingway kirjoitti novelleja, joiden päähenkilö oli nimeltään Nick Adams. Näistä osa julkaistiin hänen elinaikanaan, mutta ristiin rastiin eri kirjoissa, eikä järjestys ollut kronologinen. Niinpä tarinoista puuttui johdonmukaisuus. Kirjailijan jäämistöstä löytyi kahdeksan uutta tarinaa, joita ei ollut koskaan julkaistu. Tässä kokoelmassa on koottu kaikki Nick Adams –tarinat ja ne on sijoitettu kronologiseen järjestykseen. Ne kertovat kokonaisuutena päähenkilönsä elämäntarinan. Adams on tietysti Hemingway itse, yksi hänen monista alter egoistaan.
”Milloin mies on aikuinen? Silloinko kun hän menee naimisiin?”
”Ei. Ennen kuin on aikuinen, joutuu kasvatuslaitokseen. Sitten kun on aikuinen, joutuu vankilaan”.
Hemingwaylle tyypillisesti tarinoissa kerrotaan vaikkapa kalastusreissusta siten, että se kuvataan pienintä yksityiskohtaa myöten. Lukijalle selviää, mitkä ovat parhaita kalansyöttejä jne.
Samassa tuntui nykäisy. Nick nykäisi kiristynyttä siimaa. Se oli ensimmäinen nappaus. Hän piteli värisevää vapaa poikittain virtaa vasten ja kelasi siimaa sisään vasemmalla kädellä. Vapa taipui nykäyksittäin kun kala ponnisteli virtaa vasten.
Tarinoiden näennäinen yksinkertaisuus kätkee sisäänsä jännitteitä ja ahdistusta, joka tulee paremmin ymmärrettäväksi kun lukee aiemmat, sotaan liittyvät tarinat. Juuri siksi on hyvä, että nämä on saatu yksiin kansiin.
Hän kyykistyi juomaan lähteestä pimeässä. Olo tuntui hyvältä. Hän tiesi, että hänestä tulisi suuri kirjailija.
Kirjan alussa on sisällisluettelo, jossa aiemmin julkaisemattomat novellit on merkitty kursiivilla. Novellit on jaettu viiden otsikon alle: Pohjoiset metsät, Omilla teillään, Sota, Sotilas kotona, Kaksi yhdessä.
Kala, jota kirjassa pyydetään joista on muuten trout, eli suomeksi taimen (Salmo trutta). Suomentajan mielestä kyseessä on kuitenkin nieriä (Salvelinus alpinus), eli rautu, jota ei esiinny Pohjois-Amerikassa. Ilmeisesti tämä liittyy siihen, että puronieriä ja purotaimen sekoitetaan joskus.
Amerikkalainen kirjallisuudentutkija Harold Bloom pitää novelleja ja eritoten Nick Adams –novelleja parhaana osana Hemingwayn tuotantoa.
Mikko Airaksinen