Arvostelu: Under the never sky

Sain loppuun hetki sitten Veronica Rossin esikoiskirjan Paljaan taivaan alla (luin siis suomeksi). Alan jäämään koukkuun dystopiakirjoihin 😀

Kirja kertoo vuorotellen Arian ja Perryn puolelta tarinaa maailmasta, jossa yksi populaatio elää kapseleissa joissa kaikki on tuotettu keinotekoisesti. Myös ihmisistä on poistettu epätäydelliset ja turhat asiat kuten kivun tunne ja epätasaiset hampaat (hyvästi kulmahampaat *sniff*). Osa taas elää ulkopuolella ”villeinä”, vähän kuin mikä tahansa keskiaikainen kylä (omassa kuvitelmassani siis). Osa heistä on siunattu vahvemmilla aisteilla, on haistajia, kuulijoita ja näkijöitä. Haistajat ovat mielenkiintoisia…he haistamalla tunnistavat ihmisten tunteet ja myös mahtavat kuulijat voivat ”lukea ajatuksia”. Pelottavaa mielestäni…

Aria elää unelmissaan ja virtuaalitodellisuudessaan. Jokaisella on henkilökohtainen älysilmänsä, jonka kautta he voivat kulkea valtakuntiin, kuten keinotekoiseen virtuaaliseen Pariisiin. Kokemus tuntuu aidolta, mutta…noh ehkä pääsemme muutamien vuosien päästä itse kokemaan tämän ^^ Valtakunnista huolimatta Arian ja muutaman muun uteliaisuus vahingoittunutta kapselia kohtaan on liian suuri ja tämä käynnistää tapahtumakulun, joka muuttaa Arian elämän täysin.

Samaan aikaan toisaalla villinä, veljensä ja veljenpoikansa kanssa elävä Perry taistelee nälkää ja sairauksia vastaan alati pahenevissa eetterimyrskyissä. Talven tuloa odotetaan kauhulla. Perrylle kaikki sairaudet ja kivut ja tunteet ovat totisinta totta. Surkeiden sattumusten kautta hän joutuu pahoihin vaikeuksiin ja myös hänelle koittaa erilainen huominen.

Alkuun pääsy oli hieman hankalaa, mutta jo parinkymmenen sivun jälkeen olin koukuttunut, kiitos vahvojen henkilökemioiden. En olisi millään halunnut lopettaa kirjaa ja ehdin jo työkaverilleni ruikuttamaan asiasta. Tarina oli minusta hyvällä tavalla hieman poikkeava muista lukemistani YA dystopia kirjoista ja erityisesti jotenkin tunteiden kuvailu oli erilaista kuin hetkeen lukemissani opuksissa.

Tarina ja loppu eivät ihan saaneet minua varpailleen ja sydän pamppaillen odottamaan seuraavaa osaa, mutta ehdottomasti lukulistalla (ja jo varauksessa) se on!
Huhu kertoo myös, että leffaoikeudet olisi ostettu Warner Brosin toimesta. Lisätietoja odotellessa ja toivottavasti jos valkokankaan saavuttaa niin budjetti, erikoistehosteryhmä ja visualisointi olisi kohdillaan.

 

Leave a Reply