Dystopia

Annika Luther: Kodittomien kaupunki, Teos 2011 (De hemlösas stad, Söderströms, 2011)
Nuortenkirja
Eletään vuotta 2050. Vedenpinta on noussut ilmastonmuutoksen seurauksena 10 metriä ja valtava määrä ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa. Suomessa on maan eteläosa ja Pohjanmaa evakuoitu Keski-Suomeen, jonne on perustettu suomalaisuutta vaaliva kontrolliyhteiskunta, uutena pääkaupunkina toimii Jyväskylä.
15-vuotias Lilja karkaa kotoaan, koska uskoo äitinsä elävän hylätyssä Helsingissä. Kaikki on kuitenkin muuttunut. Ei siinä kyllin, että suuri osa kaupungista on veden alla, mutta jäljellä oleva osa on eri maista paenneiden pakolaisten asuttama. Harvat jäljellä olevat alkuasukkaat ovat syrjäytyneet pohjasakaksi, jonka kanssa kukaan ei halua olla tekemisissä. Lilja joutuu tutustumaan täysin uudenlaiseen maailmaan ja elämisen tapoihin.
Kirjassa yllättää nuortenkirjalle epätavallinen realismi. Kamalat asiat eivät muutu kivoiksi, mahdotonta ei tapahdu, luonnonkatastrofi etenee. Toisaalta kirjan läpi kuultaa merkillinen optimismi: ihminen sopeutuu aina uusiin olosuhteisiin ja elämä jatkuu. Sama pätee rottiin, joiden kantaa siteerataan kirjan alussa.
Annika Lutheria haastateltiin Sellon kirjaston lavalla 15.11.2011
– Mikko A.