Kärpäsenkesyttäjä

Wahlström, Erik: Kärpäsenkesyttäjä (Flugtämjaren), Schildts, 2010
Kun ihminen ylistää suurmiestä, hän ylistää itseään.
Runeberg on menettänyt luovuutensa; häneen kohdistetaan nolottavia ja tunkeilevia huomionosoituksia. Näitä välttääkseen hän pakenee sairauteensa ja suojautuu pyörätuoliinsa.
Vaan mikä sai hänet alun pitäen havittelemaan kansallisrunoilijan asemaa? Ja miksi hänen lahjakas vaimonsa Fredrika vaikenee?
Kirjailija kerää Runebergin elämää auki lopusta alkuun etsien vastauksia näihin kysymyksiin. Samalla näemme 1800-luvun suomalaisen sivistyneistön Cygnaeuksen, Snellmanin, Stenvallin jne. ottavan kantaa ajan suuriin kysymyksiin. Ja opimme senkin, miksi Pacius sävelsi Maamme-laulun sellaiseksi kun se on.
Ja onhan tarinassa mukana myös Tanssivasta papista tuttu hapannaama, Porvoon piispa Ottelin. Hän ei voi käsittää, miksi vapahtaja antoi armoa syntiselle naiselle. Käyhän sellainen velttous Galileassa, mutta onneksi Jeesuksen ei sentään tarvinnut toimia Porvoon piispana. Siellä vaatimustaso on korkeampi!
Erik Wahlströmiä haastatellaan Sellon kirjaston lavalla 15.11.2011 klo 18.
– Mikko A.