Musiikin vuosi 2014

Musiikkikirjastotyön ydintehtävä on musiikkiharrastuksen tukeminen. Kirjastoissa tätä tehtävää toteutettiin vuonna 2014 ajankohtaisien kokoelmien, asiakkaiden käyttöön tarkoitettujen harrastustilojen, studioiden sekä tapahtumien että toiminnan kautta.

Vinyylikirppis Sellossa

Erilaiset musiikkityöpajat ovat tarjonneet elämyksiä lapsille, nuorille ja aikuisille pitkin vuotta. Musapajoissa on tutustuttu soittimiin ja opeteltu soiton alkeita eri instrumenteilla sekä tehty musiikkia ja soittoääniä iPadeilla. Kaikista pienimmät ovat päässeet pelaamaan musiikkipelejä.

garageband2          DSC_0942

Kirjastojen musiikki- ja pajatoiminta ovat lähentyneet toisiaan. Sellossa, Omenassa ja Tapiolassa Paja ja musiikkipalvelut toimivat ainakin osittain samoissa tiloissa.

Soittimia Ompun Pajassa

Yksi musiikkikirjastotyön vuoden 2014 ilonaiheista on ollut Tapiolan kirjastoon rakennettu uusi musiikkistudio! Sellossa musiikkiosaston ”hittituotteiksi” muodostuneet studio ja soittohuoneet ovat vuonna 2014 olleet jälleen täydessä käytössä. Tapiolaan valmistuneen studion myötä pystymme palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin.

Tapiolan kirjaston musiikkistudio

Musiikkitapahtumat ja konsertit ovat täyttäneet kirjastot myös vuonna 2014. Tapahtumia on toteutettu omin voimin sekä yhdessä yhteistyökumppaniemme ja eri oppilaitosten kanssa. Uusina yhteistyökumppaneina mainittakoon muun muassa Tapiola Sinfonietta ja Metropolia ammattikorkeakoulu.

14931683959_41d45d61a8_o         poikajakitara

14989255669_08f9637ec9_o                    11983503773_6701076e57_o

Vuonna 2014 Sellon kirjaston ja Kirjasto Omenan yhteisprojektin tuloksena on suunniteltu ja testattu tapahtumia ja toimintamuotoja, jotka olisivat käyttökelpoisia myös Omenan uuden palvelukonseptin kannalta. Tästä esimerkkinä muun muassa Sellon kirjastossa järjestetyt ohjelmalliset soitinesittelyillat, joissa myös asiakkaat ovat esittelyiden jälkeen päässeet tutustumaan kitaroihin, pedaaleihin, rumpuihin ja syntikoihin. Kaikki soitinillat olivat ammattilaisvetoisia ja niihin osallistui myös eri verkostojen yhteistyökumppaneita.

kitarailta Sellossa

Entressen kirjaston Jukeboksi on vetänyt joka tiistai salin täyteen tanssikärpäsen puremia harrastajia. Parittomina viikkoina tansseja on ohjannut kaksi alan ammattilaista ja parillisina viikkoina on tanssittu levytansseja. Juhannus- ja joulutanssit ovat olleet niin suosittuja, että osa tanssijoista on pyörähdellyt Jukeboksin ulkopuolella hissiaulassa, jonne on vedetty äänentoisto.

Juhannustanssit Jukeboksissa

Jukeboksin soittohuonetta ovat käyttäneet harjoitustilana sekä toimintakeskuksen vammais-nuoret että yksittäiset musiikinharrastajat. Muutaman kerran vuodessa järjestettävä MaxVol-organisaation kanssa yhdessä järjestettävä VolumeClub on antanut uransa aloitteleville bändeille mahdollisuuden näyttää kykynsä ja päästä kilpailun kautta myös isommille estradeille.

Syksyllä Jukeboksissa aloitti kerran viikossa kokoontuva Old Man’s Tambourine Club, jonka tarkoituksena on ollut koota yhteen aikuisikäiset musiikinharrastajat. Iltaclubeissa on keskusteltu musiikkiin ja soittamiseen liittyvistä teemoista, esitelty omia soittimia sekä jammailtu yhdessä. Nuoremmille musiikinharrastajille on ollut tarjolla rap-henkinen harrastuspiiri torstai-iltaisin.

raps

Kirjastoammattilaisten asiantuntijuutta on hyödynnetty joustavasti uudella tavalla esimerkiksi suosituksilla, verkkojutuilla ja soittolistoilla. Samaan aikaan kun musiikkiosastot ovat lisänneet läsnäoloaan verkossa, on osastoilta löytyvästä aineistosta nostettu esille osia, joita ei välttämättä suoratoistopalveluista tai muualta verkosta löydy: tästä esimerkkinä Sellon vinyylinurkka, kasetteja ja vinyylejä sisältävä marginaalikokoelma sekä Entressen ”näitä levyjä et löydä Spotifysta” -nostot. Tavoitteena mahdollisimman kattava, formaattirajat rikkova musiikkitarjonta.

marginaali

Musiikkialan ansaintalogiikan ollessa murroksessa täytyy kirjastojenkin reagoida asiakkaidensa toiveisiin ja uusiin kulutustottumuksiin rohkeasti kokeilemalla ja omaksumalla uusia konsepteja ja toimintamalleja. Kehittyvä musiikkikirjasto on paljon muutakin kuin lainalukuja!

Vuodesta kirjoitti Espoon Musaryhmä