Venäjänkielinen kirjasto vuonna 2014

Venäjänkieliseen kirjastoon on löydetty vuoden 2014 aikana! Aineisto on kiertänyt hyvin ja tapahtumiin on riittänyt väkeä. Vuoden kruunasi venäjänkielisen helmet.fi-sivuston avaaminen. Sivuston loi pääkaupunkiseudun osaajien yhteistyöryhmä.

Sellon kirjastossa oli vuoden päättyessä aikuisten kaunokirjallisuutta 5 338 nidettä ja tietokirjallisuutta 5 510 nidettä. Lastenosastolla kaunokirjallisuutta oli 2 059 ja tietokirjallisuutta 447 nidettä. Musiikkia ja muuta aineistoa oli 1291 nidettä. Aineisto kiersi hyvin! Kaunon lainoja oli 11 019, lainaus aikuisten osastolta yhteensä 20 267.

Vuoden 2014 aikana aikuisten kaunokirjallisuutta hankittiin 830 ja tietokirjallisuutta 428 nidettä. Lasten osastolle hankittiin kaunokirjallisuutta 543 ja tietokirjallisuutta 155 nidettä.  Aineiston hankintaan käytettiin talouden raportointijärjestelmän mukaisesti 37 216 €, mutta alkuvuonna määrärahojen hallinta ei seurannut tilannetta oikein ennen kuin saimme yhdessä sopimustoimittajan ja taloushallinnon kanssa laskut ja tiliöinnit kuntoon. Siten aineistoon käytettiin kaikkiaan yli 40 000 euroa.

Hankinta on ollut haasteellista. Sopimustoimittajan tarjoamat valintalistat ovat olleet suppeita ja aineiston toimitukset ovat viivästyneet. Tilanne on parantunut hieman aivan vuoden lopulla.

Bookwhere -poimintaluettelointi ja kyrilliikkakonversio on otettu käyttöön keväällä. Bookwhere -ohjelmalla voidaan poimia Russian State Librarystä kyrillisiä tietueita ja konvertoida kyrilliset merkit latinalaisiksi Kansalliskirjastossa kehitetyn ja Espoossa kansallista translitterointistandardia varten muokatun (Miika Miettunen ja Sini Neuvonen) konversio-ohjelman avulla. Tämä nopeuttaa luettelointia ja vähentää translitterointivirheitä.

Kuopion Varastokirjastoon on lähetetty toukokuussa Venäjän ja Itä-Euroopan instituutista peräisin olevaa aineistoa noin 15 hm, 685 nidettä.

Vuoden loppuun mennessä VIEI -aineiston ”pitkä häntä” on saatu käsiteltyä. Viimeisenä lähtee Pasilan varastoon satsi vanhaa suomalaista venäjännettyä kirjallisuutta.

Seutusiirrot Helmet -kirjastoihin on aloitettu vuoden alusta. Aikuisten ja lasten aineistoa kiertää 18 pääkaupunkiseudun kirjastossa. Espoon sisäiset vuosi sitten aloitetut siirrot kiertävät 14 kirjastossa. Sirpa Sulkava vastaa siirtokokoelmatyöstä sekä suuresta osasta luettelointia ja hankintaa.

Valtakunnallinen kaukopalvelutoiminta on myös vilkastunut pitkin vuotta! Leila Järventausta on päävastuullisena rakentanut eteenpäin palvelun konseptia: tarjolle on tullut oma puhelinnumero ja painettu esite ja ohjeistus, myös välittäville kirjastoille. Esite ja ohje päivitetään, koska tulevaa kirjamessujakeluakin ajatellen on esittelyä päivitettävä.

Espoon kaupunginkirjastossa on ollut 42 tapahtumaa, joka on ollut venäjän- tai kaksikielinen. Tapahtumatuotannossa Inna Vunukainen, Dmitri Zherbin ja Irina Golysheva ovat keskeisessä roolissa

Paikkakunnista tilastoista nousevat Joensuu, Jyväskylä, Kouvola, Oulu, Tampere ja Turku. Lasten aineistoa meni lainaan 464 nidettä, aikuisten 1224. Asiakkaista oli naisia 172 ja miehiä 16.

Oili Sivula
aluejohtaja, Leppävaaran alue