Samarbete, Skapande och Synlighet

Tillbakablick på den svenska barn- och ungdomsverksamheten under 2014

bussenBarnbibliotekarierna tog en tjuvstart till år 2014 med bibbametron i Entresse bibliotek i november. Då hoppade vi genast på tåget med ett bagage fullt av svenskt program och idéer. Denna roliga resa fortsatte hela året med många evenemang och mångsidig verksamhet både till dagisbarn, skolelever och familjer!

Då vädret tillät tog vi fram cykelbibban för att ta med oss en del av vår verksamhet till cykelnparker, daghem och skolor, där vi läste sagor och tipsade om böcker. Det svenska musikäventyret Du och jag och min lilla cykel ringde med sin ringklocka i några av våra bibliotek, likaså skred Lucia med sitt följe till de största biblioteken. För att få större publik, bjöd vi in finska klasser till dessa uppträdanden. Även hurtiga studeranden i Solvalla idrottsinstitut kom för att lära sig om informationssökning på ett av våra bibliotek. I år fick vi även ett samarbete igång med olika språkbadsdaghem och språkbadsklasser.

garagebandVerksamhet med pekplattor var ett bra lockbete för att få lärare och elever att rusa till biblioteket! Syftet med dessa verkstäder var att antingen lära barnen och eleverna att aktivt använda och bekanta sig med biblioteket och den nya tekniken som en del undervisningen. De mest populära verkstäderna var de i 3D, musik, serier, animationer och boktrailers.

En gång i månaden lastades mattebussHelmi – bussen med svenska böcker och en svensk bibliotekarie som styrde kosan mot svenska skolor. Flera gånger under året hoppade vi även på Välkky och förvandlade bibbabussen till något spännande. Under året fick elever i flera svenska skolor aktivt delta och skapa med Tove-bussen, Fantasy-bussen och Mattebussen tack vare samarbetet med Schildts & Söderströms förlag.

Vad gäller service för daghem, familjer och verksamhet för skolelever inom Kulps har vi lagt i en större växel tack vare påbörjade samarbeten med förutom Schildts & Söderströms även Svenska bildningstjänster, som vi ordnat bl.a. Kulturrådgivning med, och Barnträdgårdslärarutbildningen vid HU. För att vi ska ha möjlighet att i större omfång erbjuda utländska författarbesök till våra elever i de svenska skolorna inledde vi ett samarbete med Kulturkontakt Nord.

barnteamVi har aktivt synliggjort våra tjänster och verksamhet både i Helmet.fi, vår blogg My, som skapades till minne av Tove Janssons 100 års jubileum, samt i de sociala medierna. Vi har gästat både familjecaféer, lärarmöten, läsmorgnar och – nätter på skolan samt föräldrakvällar där vi berättat om läsningens betydelse samt barnverksamheten på våra bibliotek. Vi har skrivit i den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekmans blogg och blivit intervjuade i tidningar och radio. Dessutom har vi deltagit i olika fortbildningar, kurser och i nationella och internationella konferenser både som föreläsare och publik, vilka i sin tur öppnat nya dörrar för oss.

En titt i backspegeln och vi ser ett år fullt av många olika slags kreativa resor tillsammans med alla ålders barn! Även mammor med sina barnvagnar har vallfärdat till babypoesistunderna! Nu snurrar hjulen bra och vi fortsätter vår färd och väntar med spänning vad som väntar oss på följande stationer.

Roliga äventyrshälsningar från Mikaela, Johanna, Sara och Mikael

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.