Den svenska biblioteksverksamheten för vuxna 2014

vuxen1Bokvalet görs grundligt med lync-möten nästan varje vecka. Bokvalet är inget lätt kruxande, vi försöker se till att varje bibliotek får något att erbjuda sina kunder. De stora regionbiblioteken skall ha kapacitet att förse de mindre med cirkulerande bokbestånd.

I bokvalet tar vi hänsyn till de olika regionernas profil och eventuella uttalade önskemål. ”Bara det mest efterfrågade” är ofta det svar vi får om vi ställer en fråga direkt till biblioteken.  Det mest efterfrågade kan vi tyvärr inte alltid förutspå… Tillsvidare har vi en balans i utbudet. Den djupa svenska boksamlingen som skall finnas i Sello biblioteket tar vi förstås också extra hänsyn till.

I år har de svenska bibliotekarierna som arbetar med vuxenlitteraturen gjort en mycket vuxen2omfattande avskrivning av svenska böcker i Äppelbiblioteket. Delar av samlingarna har flyttats tlli Sello bibliotek, stora mängder har avskrivits. Samlingen skall bli mindre och hanterligare när det nya Äppelbiblioteket är färdigt.

Bokprat för vuxna har vi ordnat två gånger per år, vår och höst.  Det högsta besökarantalet var 18 stycken lyssnare. Bokpraten informerar vi om via Facebook, HBL, direkta kontakter med pensionärsföreningar, marthaföreningar.

Bokcirkeln i Entresse bibliotek träffas månatligen. Att leda den kräver mycket förarbete, men är mycket givande och omtyckt av alla. 

vuxen3”Boken kommer” verksamheten sköts av Camilla. Den omfattar numera sex stycken bibliotekskunder som får en röd kasse fylld med böcker en gång i månaden. Servicehemmet Tunaberg får ungefär 30-40 böcker varannan månad. Inför varje bokleverans ringer Camilla upp kunderna och går igenom valet böckerna. Det är ett tidskrävande, men givande, terapeutiskt arbete.

sellonkirjat.blogspot.fi lägger vi även in boktips på svenska!

Hälsar Camilla, Satu och Sara

vuxen4

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.