Nuorten vuosi 2014

Kirjaston yhteistyötä nuorisopalvelujen kanssa tiivistettiin muuallakin kuin Leppävaaran alueella. Entressen kirjasto ja Sentteri tekivät kerran kuussa työvaihtoja. Kuulumisia vaihdettiin ja saatiin vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen. Usein huomattiin, että samat asiat ja ongelmat olivat pinnalla kummassakin paikassa. Vuoden aikana tehtiin yhteiset säännöt niiltä osin kuin voitiin, ja säännöt laitettiin esille kummassakin paikassa. Yhteisinä tapahtumina toteutettiin vappujuhlat keväällä ja musailta syksyllä.

Mä en dissaa!

Espoolaiset yläkoulut saivat kirjastoauton Mä en dissaa! -kiertueelle. Seitsemäsluokkalaisille puhuttiin kiusaamisesta ja luotiin yhdessä oppilaiden kanssa kiusaajan profiili. Opettajan rooli tunnilla oli olla passiivinen kuuntelija ja havainnoija. Hänen tehtävänään oli jatkaa aiheen käsittelyä myöhemmin luokassa. Keskustelun pohjana käytettiin lukunäytteitä nuortenkirjoista. Oppilaat saivat pohtia, mikä on kiusaamista, jotta he itse tunnistaisivat sen. Puhuttiin myös vaikeasti todennettavasta kiusaamisesta ja nettikiusaamisesta, joista oli nuorilla paljon omakohtaista kokemusta.

mad marjutille

Lempibussi

Toukokuun Lempibussi-kiertue kesti viime vuonna poikkeuksellisesti vain viikon. Yläkouluilla vinkattiin kirjoja nuorten seksuaalioikeuksia apuna käyttäen sekä keskusteltiin mieltä askarruttavista aikuistumiseen liittyvistä asioista. Mukana kirjastoautossa oli myös seksuaaliterveyden asiantuntija.

Love-messut

Love-messut pidettiin keväällä kolmatta kertaa Valtuustotalolla. Keski-Espoon kahdeksasluokkalaiset kiersivät Valtuustotalolla eri infopisteillä. Kirjaston pisteellä vinkattiin samantyyppisiä nuortenkirjoja kuin Lempibussissakin. Kahden päivän aikana tavoitettiin huikeat 1056 nuorta ja 89 aikuista.

Lempibussi LOVE-messuilla

Jalkapalloa ja juhlintaa

Jalkapallobileet järjestettiin kesäkuussa Sellon kirjastossa. Paikalla oli kirjailija Esa Mäkijärvi, joka kertoi kirjastaan Valkoinen baletti, kirjoituksia Real Madridista. Häntä haastatteli Jani Nieminen. Tapahtumaan oli järjestetty nuorille myös taito- ja tekniikkakisa ja illan aikana kuultiin mm. räppäri KaniKullervoa ja Dawnia.

1200

1383

Syyskuussa kirjasto järjesti jo kolmatta kertaa kirjastojen välisen jalkapalloturnauksen. Tällä kertaa kisan järjesti Kirjasto Omena ja turnauksessa ottivat mittaa toisistaan Omenan, Entressen, Sellon ja Espoonlahden kirjastot. Kovan turnauksen päätteeksi voiton vei kotiin ensimmäistä kertaa Omenan joukkue.

Lopuksi esimerkki siitä, mitä periksi antamattomuudella ja sisulla voi saavuttaa. Aikoinaan ensimmäisen turnauksen yhteydessä Frongin vasemman jalan polvi meni sijoiltaan hänen puolustaessaan maalia. Lääkäri varoitti häntä pelaamasta enää jalkapalloa. Nyt kaksi vuotta myöhemmin Frong Wasson pitelee kuvassa pokaalia kädessään.

jalkapallo

Aila Kaunisvaara, Henrikki Kiljunen, Jani Nieminen ja Tiina Ollikainen

Vastaus kohteessa Nuorten vuosi 2014

1. Nimetön sanoo:

Milloin on tänä vuonna kirjastojen väliset?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.