Lastenkirjastotyön vuosi 2014

Lastenkirjastyön tavoitteena on saada lapset lukemaan ja kirjaston kanta-asiakkaiksi.

Vuoden 2014 keskeisiä avainsanoja olivat osallistuminen, yhdessä ja itse tekeminen sekä oppimisen ilo. Lapsia kävi kirjastoissa paitsi satutunneilla, kirjavinkkauksissa ja oppimassa kirjastokäytön ja tiedonhaun taitoja myös erilaisissa työpajoissa ja tapahtumissa.

2-Animointi-on-tarkkaa-puuhaa1-624x701

Lukuisissa työpajoissa tehtiin lastenkirjastolaisten opastuksella mm. kirjatrailereita ja animaatioita, tutustuttiin 3D-tulostukseen ja koodaukseen sekä Nettimonstereina internetin maailmaan.

Työpajoja järjestettiin niin koululuokille kuin myös vapaa-aikanaan kirjastossa viihtyville lapsille, nuorille ja perheille, ylipäätään kaikilla kiinnostuneille.

Kaikenikäisiä koodaajia Tapiolan kirjaston pajoissa kesällä 2014

Joulukuussa kirjaston pajakonsepti sai Espoon kaupunginjohtajan innovaatiopalkinnnon. Lapset ja lastenkirjastolaiset iloitsevat tästä, ovathan lapset innokkaita ”pajattajia”. Osana koulun ja kirjaston yhteistyötä koululuokat voivat myös ideoida ikioman työpajaprojektinsa, joka toteutetaan lastenkirjastolaisten avustuksella kirjastossa.

vinyylileikkurilla teksti

Espoon KULPS! Kirjastopolku johdatti kymmeniä koululuokkia kutsumaan suosikkikirjailijansa vieraakseen koulun lähikirjastoon. Oppilaat kuulivat kirjailijan kaikkein parhaimmat jutut ja samalla pääsivät keskustelemaan hänen kanssaan. Kirjailijoiden ohjaamat sanataidepajat olivat myös suosittuja.

tuutikki

Alkuvuodesta käynnistyi lapsiperheille mukavaa ohjelmaa tarjoava Metkamatka-tapahtumakiertue, joka kulttuuritoimen ja kirjaston yhteishankkeena kiertää kaikki Espoon kirjastot. Ohjelmassa oli mm. animaatiopajoja, musiikkiesityksiä, neppispajoja ja taikureita.

metkamatka

Mediataitoviikolla helmikuussa kirjastoissa hiottiin mediataitoja medialeikkien, digisatuillen ja kirjavinkkivideoita työstäen.

yökirjasto

Tove Janssonia, jonka syntymästä tuli vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta, juhlittiin kirjastoissa työpajoin, kirjastoseikkailuin, muumitietousluennoin, kirjanäyttelyin ja teemanurkkauksin.

muumikollaasi

Alkuvuodesta aloitettiin Espoon lastenkirjastotyön kolmikielinen blogi, joka sai nimensä Pikku Myyn mukaan.

myblogi1

Kirjastoauton kanssa oltiin Lapsi-messuilla. Toukokuun lopulla kierrettiin espoolaiskouluja Mä en dissaa -bussilla ja vinkattiin kirjoja, joissa löytyi tarinoita ystävyydestä ja yksinäisyydestä, kiusaamisesta ja kavereista. Mukana oli myös nuorisotyöntekijä, jonka johdolla keskusteltiin kiusaamisesta.

dissaa3

Mikaela ja Maru veivät espoolaista lastenkirjastotyötä ja pajatoimintaa maailmalle elokuussa. Ranskassa Lyonissa pidetyssä IFLA-konferenssissa kuultiin esitys otsikolla ”3D-prints and robots play a part in my story. Participatory learning action in Library Maker Space.”

lyon

Opetustoimen, Netlibris-kirjallisuuspiirien ja kirjaston yhteisessä Lukeminen tekee hyvää -hankkeessa mukana olleista kouluista 16 raportoi tuloksiaan toukokuussa: 4650 oppilasta luki yhteensä 5366 kiloa kirjoja, suoritti 1180 lukudiplomia ja avusti melkoisella summalla Suomen Kirjastoseuran kautta Tansania ja Namibia kirjastoja.

LTH

Lastenkirjastolaiset kokevat työnsä erittäin motivoivaksi ja haluavat myös aktiivisesti kehittää sitä. Tänä vuonna lastenkirjastotyöryhmä Rukkaset kutsui Espoon lastenkirjastolaisia vapaamuotoisiin kokoontumisiin jakamaan kokemuksia vinkkauksista sekä tutustumaan lasten työpajoihin soveltuviin iPad-sovelluksiin.

Vuodesta kertoi lastenkirjastotyöryhmä Rukkaset: Helminna, Pirkko, Ulla, Riikka, Maru ja Pauliina

Kategoria(t): 2014, lastenkirjastotyö Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.