Espoonlahden kirjastot vuonna 2014

Espoonlahden kirjastojen asiakasmäärä kasvoi vuonna 2014 yli 20 000 kävijällä. Tähän vaikutti osaltaan se, että kyseessä oli ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin Nöykkiön kirjastossa on ollut omatoimiaamuja, mutta myös alueen muiden kirjastojen kävijämäärä kasvoi. Kaikkiaan Soukassa, Kivenlahdessa, Nöykkiössä ja Saunalahdessa käytiin yli 322 000 kertaa. Lainaus pysyi edellisen vuoden tasolla, 478 000 lainaa.
Keväällä Kivenlahden kirjastossa tehtiin tilamuutos, jossa kaikki kirjaston toiminnot vaihtoivat paikkaa. Ennen kuin päätettiin mitä mihinkin siirretään, kyseltiin ovensuussa asiakkaiden toiveita. Toteutetut muutokset saivat paljon kiitosta ja uudistunutta kirjastoa juhlittiin asiakkaiden kanssa hauskoissa kesäjuhlissa hyvän ruuan ja musiikin kera.

juhla2

Kirjasto sai keväällä myös Espoon kulttuurilautakunnalta tehtäväkseen kuunnella ennen syksyn uutta kirjastoverkkokäsittelyä kaupunkilaisten mielipiteitä siitä, miten kirjastopalvelut Espoonlahden alueella pitäisi jatkossa järjestää. Kirjasto järjestikin peräti 12 asukastapaamisten sarjan sekä verkkokyselyn erikseen aikuisille ja lapsille.

asukaskysele

Millainen on sinun kirjastosi? -asukastapaamisia järjestettiin syyskuun aikana Soukan ja Kivenlahden kirjastojen lisäksi eri puolilla Espoonlahtea, jotta saatiin myös kirjaston ei-käyttäjien mielipiteitä. Näin monen asukastapaamisen järjestäminen kuukauden sisällä oli melkoinen haaste Espoonlahden kirjastojen työntekijöille, mutta yhteistyössä muiden alueiden kanssa ne saatiin hienosti hoidettua. Tilaisuuksissa oli paikalla myös kulttuurilautakunnan jäseniä, joten asukkaat saivat suoraan keskustella myös kirjastopäättäjien kanssa. Asukaskyselyyn tuli 1651 vastausta. Lastenkyselyyn saatiin 147 vastausta. Tapaamisten ja kyselyiden ideoita toteutetaan sekä Espoonlahden kirjastojen nykyisten tilojen kehittämisessä että aikanaan uuden aluekirjaston suunnittelussa.

asukaskysely2

Tapahtumia aikuisille ja perheille

Kaikissa Espoonlahden kirjastoissa järjestettiin runsaasti erilaisia tapahtumasarjoja ja yksittäistapahtumia aikuisille. Helmikuussa Saunalahden kirjastossa alkoivat Novellikoukku-tapaamiset, joissa tehdään käsitöitä ääneen luettuja novelleja kuunnellen. Novellikoukku on alusta asti ollut erittäin suosittu. 2014 alkoivat myös suomenkielinen kielikahvila Kivenlahdessa sekä englanninkielinen kielikahvila Soukassa. Nöykkiön kirjastossa jatkuivat kaiken ikäisille tarkoitetut käsityöillat. Toimintaansa jatkoi myös Kivenlahden kirjaston Elokuva- & lukupiiri, jossa käsiteltiin 8 eri kirja-elokuva-paria.

Nöykkiö-päivä3

Vuoden suurimpia tapahtumia olivat ensimmäinen Nöykkiö-päivä toukokuussa sekä asiakkaille järjestetyt juhlat Kivenlahden kirjastossa 6.6.  ja Soukan kirjastossa 10.10.

juhla

Lisäksi Kivenlahdessa ja Soukassa järjestettiin myös Lemmikkilauantai-tapahtumat keväällä sekä Kivenlahdessa syksyllä myös Somali-juhla osana juhlaperinnesarjaa yhdessä asiakkaiden kanssa.

Somalijuhla

SeniorSurf-päivään 7.10. Espoonlahden kirjastoista osallistuivat Kivenlahden ja Soukan kirjastot. Kirjasto oli mukana myös Soukka- ja Kivenlahti-päivissä sekä Espoo-päivässä, jolloin Soukassa järjestettiin kaupunkiluontopäivä. Eurovaalien alla Saunalahden kirjastossa järjestettiin vaalitilaisuus.

Kaupunkiluontopäivä

Kirjastossa järjestettiin myös useita kirjailijavierailuja. Kirjailijavieraina nähtiin paikalliset kirjailijat Sinikka Paavilainen, Mari Pyy ja Aimo Salonen, Virkkuri-kirjoista tunnettu Molla Mills sekä Husein Mohammed osana Suomi toisin silmin sarjaa. Lisäksi runsas joukko dekkarikirjailijoita vieraili Nöykkiön kirjastossa, kun siellä järjestettiin kustantamo Myllylahden Murhamysteeri. Alueella vieraana kävi myös Helsingin kaupunginkirjastosta gamebrarian Heikki Marjomaa, joka puhui pelaamisesta.

Saunalahdessa juhlittiin taas pikkujouluja joulukuun alkupuolella. Tarjolla oli glögiä ja pipareita sekä mukavaa ohjelmaa koko perheelle: Tomi Pulkkinen ja Saunalahden koulun lapset esittivät joulumusiikkia, aikuisille oli kirjavinkkausta ja lukukoira Börje vieraili. Tunnelma oli mukava ja jouluinen ja asiakkailta tuli tapahtumasta paljon kiitosta.

Börje

Lasten ja nuorten vuosi Espoonlahden kirjastoissa

Kivenlahdessa ja Soukassa lasten ja nuorten perjantaipajat vakiintuivat. Tietokoneet pidetään kiinni ja pelaamisen sijaan tehdään muita juttuja, esim. askarrellaan, tehdään iPadeilla sarjakuvia tai animaatioita. Maalaustöihinkin päästiin kun Tikkurila Oy lahjoitti meille maaleja.

maalipöytä

Kesällä nuortenosastot järjestivät viikon mittaisen kesäleirin Kivenlahden ja Soukan kirjastoissa; leiriläisille oli ohjelmaa sekä kirjastossa että ulkona lähiympäristössä.

benjalapset

Nukketeatterin taikaa tarjosivat kirjaston oma nukketeatteri Krokeli sekä Ulla Nevanlinnan esitykset. Musiikin ilo soi Niina Bellin kauhukemu-musiikkituokioissa. Wilson Kirwa piti mukaansa tempaavan esityksen Suomi toisin silmin.

kirwa

Metkamatka kiersi Espoonlahden alueellakin; konduktöörin johdolla seikkailtiin raiteelta toiselle musiikin ja taikatemppujen siivittäminä.

metkamatka

Kaikissa alueen kirjastoissa järjestettiin Kirjastoseikkailu, jossa Muumilaakson väki ihmetteli kirjaston elämää. Mukana seikkailuissa oli 250 päiväkotilasta. Koululaisille kurkistuksen kirjailijan työhön tarjosivat vierailevat tähdet: Tomi Kontio, Seita Vuorela, Sirke Happonen ja Anna Ribbing.
Mediataitoviikon vieras, taiteilija Markus Renvall, opasti nuoria taiteen tekemiseen.
Kirjavinkkauksissa, luokkien kirjastokäynneillä, satutunneilla ja muissa tapahtumissa osallistujia vuoden aikana oli yli 12 000!

lapset

Eeva Jäppinen, Leena Kaunisto, Johanna Martikainen ja Riikka Utriainen