Entressen kirjaston vuosi 2014

Viime vuodesta mieleen jäänevät lukuisat – ja paljon yleisöä vetäneet – Tove Jansson-teeman ympärille rakennetut perhe- ja lastentapahtumat. Musiikkiosasto siirtyi nuorten osastolta omaan ”Musa Corneriinsa” aikuisten puolelle. Jukeboksin toimintaa kehitettiin organisoidumpaan, pajamaisempaan suuntaan.   Siinä kolme päällimmäistä pointtia vuodelta 2014.

Entressen kirjaston profiili tapahtumakirjastona vahvistui edelleen, sillä tapahtumien ja niihin osallistuneiden ihmisten lukumäärällä mitaten Entresse nappasi kärkipaikan Espoon kirjastojen joukossa.

20141030_183557

Tapahtumia tilastoitiin peräti 606 kappaletta ja kävijöitä niissä oli yhteensä 18 057 henkilöä. Tapahtumiin osallistuneista 15 000 oli lapsia, nuoria ja perheitä. Viime vuonna pidetyt seitsemän perhepäivää ja muut koko perheelle tarkoitetut tapahtumat vetivät jokainen satoja kävijöitä.

Lainaus Entressen kirjastossa säilyi samana kuin edellisenä vuonna vaikka kävijämäärä laski 14 prosenttia. Lainoja oli 526 000, josta lasten aineiston osuus oli 40 prosenttia. Koko Espoon lainauksesta Entressen osuus on pysynyt samalla tasolla kuin ennenkin eli 13 %.   Kävijöitä Entressen puolella oli 420 200 ja Jukeboksissa 30 000 henkilöä. Valokuva- ja taidenäyttelyitä oli 16 kappaletta.

20141004_101643

Tanssia ja tabletteja aikuisille

Entressen kirjaston tapahtumatarjonta aikuisille koostui etupäässä tietotekniikkaopastuksista, lukupiireistä ja kerhoista. Suomen- ja ruotsinkieliset lukupiirit kokoontuivat säännöllisesti, mutta uutta oli Keski-Espoon palvelutalossa pidetty ääneenlukupiiri. Uraauurtavaa on myös se,  että kirjaston työntekijä käy vanhusten kotona auttamassa heitä tietoteknisissä pulmissa.

Viikoittain järjestetyt henkilökohtaiset tietotekniikan opastustilaisuudet erityisesti tablettien ja älypuhelinten käyttöön muodostuivat suosituksi ja tarpeelliseksi palveluksi ikääntyneemmän asiakaskunnan piirissä. Myös Slow-tietokonekurssit ja SenioriSurf-tapahtumat oli suunnattu varttuneen väen tarpeita ajatellen. Laajemmalle asiakaskunnalle uutta teknologiaa esiteltiin älykiertueella ja Lifetech -teknologiaa arjessa -tapahtumissa.

Aamupuurotilaisuuksia alettiin pitää Entressäkin. Teemoina olivat kirjastoauto Välkyn Venäjän matkan esittely, keskustelutilaisuus ”Tarvitaanko kirjastossa sisältötyötä” ja ”Asiakkaiden kirjasto”.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun Entresse osallistui järjestämällä EU-vaalitilaisuuden, kuntauudistuskeskustelun sekä Kohtaamisia-ihmisoikeusillan. Kansainvälisyyttä toivat meksikolainen ja intialainen ilta, kiinalainen teehetki sekä Library Connection-dokumenttielokuvan esitykset.

20140929_172039

Myös aikuiset pääsivät osallistumaan mm. lautapeli- ja origamitaidekerhoihin, korupajaan, ja kansantanssiopastuksiin. Käsityökerho Entikäs kokoontui vakiojäsenten ja ajoittain hyvinkin kansainvälisin voimin. Aikuisten päivätanssit ja Tambourine Club kokoontuivat Jukeboksissa. Kirjasto osallistui myös Kaiken keskellä tapahtumaan, jossa kymmenet paikalliset toimijat esittelivät toimintaansa.

Jukeboksista aukeaa pikkubokseja

Syksyllä Jukeboksin toiminta muuttui organisoidummaksi ja piristyi. Suurin osa toiminnasta muodostui säännöllisesti kokoontuvista pajamaisista kerhoista. Nuoret räppäsivät räppiboksissa, treenasivat treenikämpässä, musisoivat livemusaboksissa sekä katselivat leffoja kinoboksissa.

DSC_0073m

Aikuisten lavatansseista tuli todella suosittuja: joka toinen viikko opittiin uusia tansseja opettajan johdolla ja joka toinen viikko hikoiltiin vapaalla tyylillä. Miehet kokoontuivat Old Man’s Tambourine Clubiin jakamaan suosikkibiisejään muiden kanssa.

Keväällä Jukeboksin keittiössä opittiin kasvisruokien kokkausta ja järjestettiin erilaisia musiikkitapahtumia. Andy Bestin Mediataide-sarja toteutettiin yhteistyönä Aalto-yliopiston kanssa.

Lapset ja nuoret liikkuivat ja kokivat elämyksiä

Kesäkibe-nimen alla nuorille ja lapsille järjestetty kesätoiminta oli aktiivista ja monipuolista: oli pinssipajaa ja pihapelejä, askartelua ja leivontaa, sarjisten piirtämistä ja Fifa-turnausta. Legorobottipajoihin osallistuivat koululaiset ja teinit. Roolipelikerho innosti edelleen.

Muuten Kibe tarjosi entiseen tapaan nuorille kotoisan olohuoneen, jonne voi tulla oleilemaan kavereiden kanssa, pelaamaan tietokoneilla tai vaikkapa shakkia.

20140802_111259

Lastenosasto vietti monia juhlapäiviä. Kalevalan päivän kunniaksi järjestettiin Kalevala ja suomalainen mytologia- esityksiä koululaisille. Tomi Pulkkinen ja Riitta Leivo esittivät päiväkoti-ikäisille Suomen historia-aiheista draamaleikkiä. Kansainvälisenä Nalle-päivänä järjestettiin Paddingtonin mehukestit pienille ja Luontoviikolla tutustuttiin Roskis-Nalleen.

20140225_093940

Tove Jansson-teemaisilla perhepäivillä oli elämyksellisiä työpajoja. Niiden aiheina olivat pelkojen karkotus, Pikku Myyn kujeilukoulu, runojen säilöntäpaja ja tarinaverstas.

20141004_095115

Meksikolaista Dia de los Muert0s- juhlaa vietettiin päivällä koululaisten kanssa ja illalla musiikista ja näyttelystä pääsivät nauttimaan kaikki. Opitaan yhdessä hankkeen puitteissa monikulttuurisille perheille järjestettiin Matka-nimisiä työpajoja, joihin osallistui liki 10 perhettä.

20141004_124322

Ulla Nevanlinnan draamasatutunnit jatkuivat vuonna 2014 ja sen lisäksi draamallisia satutunteja pidettiin joka kuukausi. Satutunteja järjestettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä tilauksesta venäjäksi ja viroksi. Satutunteja kokeiltiin myös iltaisin asiakkaiden pyynnöstä, mutta lopulta kävijöitä ei ollut. Vauvaperheiden runokylpylät ovat vakiinnuttaneet asemansa. Lastenkirjastotyön kivijalkana jatkoi runsas ja laaja kouluyhteistyö kirjavinkkauksineen ja kirjastonkäytön opetuksineen suomeksi ja ruotsiksi.

Merja Peltola
Pedagoginen informaatikko
Entressen kirjasto

Kategoria(t): 2014, Espoon kaupunginkirjasto, Keski- ja Pohjois-Espoo. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.