Kirjasto Omenan vuosi 2013

Matinkylä kasvaa

Metro- ja liityntäliikenneasemien ja Ison Omenan laajennuksen rakentaminen alkoivat näkyä konkreettisesti Isossa Omenassa asioiville vuoden aikana. Liikennejärjestelyt vaihtelivat viikoittain ja vaikeuttivat asiointia, mutta asiakkaat ovat kaikesta huolimatta löytäneet kirjastoon ilahduttavasti! Myllerryksestä huolimatta Kirjasto Omenan kävijämäärä jatkoi kasvuaan, mutta aiempien vuosien yli 10 %:sen vuosikasvun sijaan päädyttiin maltillisempaan 5,5 % kävijämääräkasvuun. Vuonna 2013 Kirjasto Omenassa vieraili 880 000 asiakasta. Vuosi vuodelta käy haastavammaksi nykyisiin tiloihin mahtuminen kaikkia asiakkaita tyydyttävällä tavalla. Lainaus laski sattumalta samaisen 5,5 % kuin kävijämäärä kasvoi eli lukemisharrastuksen muutos sähköisten aineistojen suuntaan on nähtävissä.

Vuoden aikana ilmeni, että Matinkylän palvelutorin avaaminen viivästyy syksyyn 2016. Vuoden aikana palvelutorille siirtyvät toimijat kehittivät yhteistä palvelukonseptia. Kirjastossa suunnitellaan innostuneesti uutta kirjastoa ja sitä, miten se parhaiten tukisi palvelutorikonseptia ja asiakkaita. Muuttoa odotellessa nykyisissä tiloissa kokeillaan jo etukäteen palvelutoria varten erilaisia uusia toimintakonsepteja, näistä parhaat otetaan käyttöön palvelutorilla. Teimme myös pienen esittelyvideon palvelutorista.

Tila vähissä – toimintojen uudelleenjärjestelyä

LehtisalimuuttaaHeti alkuvuodesta 2013 uudistettiin kirjaston osastojen järjestystä. Näin pyrittiin sijoittamaan äänekkäät ja hiljaiset palvelut omiin nippuihinsa. Siltojen oikeasta puolesta luotiin äänekkäämpi tapahtumien kirjasto ja vasemmasta puolesta hiljaisempi tila. Nuortenosasto, jonka suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, sai entistä enemmän tilaa. Loppuvuodesta nuortenosasto Starttiksessa vieraili sen aukioloaikana parhaimmillaan jopa 200 nuorta päivässä. Lehdet siirtyivät alkuvuodesta viihtyisämpiin mutta pienempiin tiloihin. Onneksi lehtiä saa lukea missä vain kirjastotiloissa.

Toimintojen selkeyttämiseksi ja kasvaneista kävijämääristä selviämiseksi kirjaston neuvontoja yhdisteltiin. Kirjaston musiikkiosasto muutti aikuistenosaton jatkoksi, jolloin saimme suurelle opiskelija-asiakasjoukolle ryhmätyötilaa kirjaston perältä ja lisää lukupaikkoja vasemmalle puolelle siltaa.

Kirjaston ensimmäiselle sillalle luotiin sähköisten palveluiden näyttely. Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöhankkeena aloitettiin Hyvinvointilainaamo, josta asiakas voi lainata kokeiltavaksi hyvinvointia edistäviä laitteita. Kirjastossa vieraili myös kirjastoja kiertävä kokeilupiste, jossa esitellään sähköisiä palveluita ja laitteita. Kirjasto Omenassa esiteltiin myös lasten ja nuorten oppimispelejä omilla osastoillaan.

Varausmaksun poistaminen lisäsi asiakkaiden aineistovarauksia huomattavasti. Nyt kirjastoaineisto on entistä paremmin ja tasa-arvoisemmin kaikkien kuntalaisten käytössä! Loppusyksystä käyttöön saatiin entistä suurempi ja selkeä ratkaisu varasten noutoon.

Kirjaston kattoterassi käyttöön – kassiviljelystä tuli menestys

terassiKuva

Keväällä kirjaston kattoterassi otettiin hyötykäyttöön kassiviljelyn muodossa. Kirjasto tarjosi halukkaille kasseja ja multaa, ja alueen asukkaat istuttivat niihin mm. yrttejä, kukkia, perunaa ja salaatteja. Loppukesästä kasseja oli noin 25 kappaletta. Kassiviljely oli niin suosittua, että sitä päätettiin jatkaa vuonna 2014!

Seniorit ja nuoret yhdessä

Täppääjaläppääsis.käyttöönSeniorit ja nuoret pääsivät syksyllä kohtaamaan toisiaan uudella tavalla, kun kirjasto palkkasi nuoria opastamaan senioreita ns. täppärien eli taulutietokoneiden käytössä. Tilaisuuksista tuli valtavan suosittuja, välillä mitkään tilat eivät tahtoneet riittää tälle ryhmälle.

Opinmäen kirjasto avautuu Suurpeltoon syksyllä 2015

OpinmäenperuskiviMatinkylä-Olarin alueelle rakentuva Suurpelto saa syksyllä 2015 oman lähikirjastonsa Opinmäen kampuksen yhteyteen. Kirjasto toimii alueensa lähikirjastona ja Opinmäen koulun kirjastona. Sen rakentaminen ja suunnittelu etenivät vuonna 2013 aikataulun mukaisesti. Kuva Opinmäen kampuksen peruskiven muurauksesta syksyllä 2013.

Merja Pihlajamäki

Kirjastopalveluiden aluejohtaja