Lastenkirjastotyön vuosi 2013

Kirjastojen lastentoiminnassa nähtiin vuoden varrella vilkkaiden lastenosastojen, luokkakäyntien, satutuntien ja kirjavinkkauksen lisäksi niin keppihevosia kuin robotteja, animaatioita ja lukutoukkia.

tuutikki

Kouluyhteistyöhön saatiin jotain uutta, kun kirjailijoiden pitämät sanataidepajat tulivat osaksi KULPS! Kirjastopolun tarjontaa keväällä 2013.

Niin kirjavinkkaukselle kuin tiedonhaun opettelemiselle etsittiin uusia muotoja. Ipadit löysivät paikkansa monen kirjaston työvälineinä. Teimme lasten kanssa kirjatrailereita, kirjavinkkivideoita, opetusvideoita ja hyllytutkimuksia.

Keväällä lastenkirjastolaiset pääsivät Espoon kirjastoauto Välkyn kanssa esittelemään uutta autoa sellaisillakin kouluilla ja päiväkodeilla, joissa Välkky ei tavallisesti käy. Välkyn vimpaimet mahdollistivat ihan uudenlaista tekemistä ja iltapäivävierailuilla tehtiin mm. komeita postereita. Uudenlaista kyytiä lastenkirjallisuudelle tarjosi myös kirjastopyörä, joista ensimmäinen aloitti kesällä Tapiolassa.

välkkyKirjastoauton kanssa tehtiin lastentoimintaa myös Lapsimessuilla ja Helsingin kirjamessuilla.

lth

Lukeminen tekee hyvää -kampanja pääsi vauhtiin elokuussa. Koulujen, Kunnari-lukudiplomin ja kirjaston yhteishankkeessa edistetään lukuintoa ja tuetaan Suomen Kirjastoseuran Kirjastot & Kehitys -hanketta.

tikkumäki

Tikkumäen talli. Kuvittaja Salla Savolaisen ja kirjailija Reetta Niemelän Tikkumäki-kirjoihin perustuva tallileikkitila oli esillä Entressen, Nöykkiön, Sellon ja Omenan kirjastoissa loka-marraskuussa. Kaikki tallin esineet olivat leikkimistä varten, samalla tallin tila tarjosi tietoa hevosten hyvästä hoidosta. Mukana oli sekä hevosten hoitotarvikkeita, hevosleluja että Salla Savolaisen originaaleja Tikkumäki-kuvia. Kävijöitä ja leikkijöitä riitti, kun päivisin vierailivat päiväkoti- ja kouluryhmät, iltaisin tallin valtasivat tavalliset kirjaston kävijät.

robotiikka

Robottiviikko. Marraskuussa Espoon kirjastoissa innostuttiin roboteista. Oppimiskeskus Innokkaan kanssa järjestetty Robottiviikko käynnistyi 25.11.2013. Viitisenkymmentä kolmasluokkalaista osallistui koko koulupäivän mittaiseen robottitapahtumaan maanantaina Sellon kirjastossa, tiistaina Tapiolan kirjastossa, keskiviikkona Kirjasto Omenassa, torstaina Entressen kirjastossa ja perjantaina Saunalahden kirjastossa.

Päivän kuluessa oppilaat saivat touhuta viidessä puolen tunnin mittaisessa työpajassa, jotka kaikki liittyvät jollakin tapaa robotteihin. Robottirunopajassa tuotettiin haikurunoja tietokoneilla. Animaatiopajoissa puolestaan tehtiin iPad-laitteilla PuppetPals-animaatioita. Ohjelmointipajoissa päästiinkin jo tositoimiin: omin käsin ohjelmoimaan LEGO-robotteja. Tapiolan kirjaston 3D-pajassa tulostettiin esineitä. Kirjavinkkauksessa puolestaan kuultiin vinkkejä robottiaiheisista kirjoista.

Kirjareppu 2013. Marraskuun lopulla Sellon kirjaston aulassa järjestettiin vuoden lasten- ja nuortenkirjojen esittely eli Kirjareppu-koulutus. Koko päivän kestäneeseen koulutukseen osallistui yli sata kirjastolaista Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista.

venlan terveiset

Helsingin Kirjamessujen aikaan saimme hurrata karvaiselle työkaverillemme lukukoira Börjelle. Börje sai ensimmäisenä koirana ja kirjastolaisena Kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon. Onnea ja kiitos hyvästä työstä vielä kerran!

Vuodesta kertoi lastenkirjastotyöryhmä Rukkaset: Pirkko, Heliminna, Ulla, Piia, Riikka ja Maru.