Sellon kirjasto vuonna 2013

unessanoma

Kuva Päivi Gröndahl

Sellon kirjasto otti vastaan Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin kokoelman ja henkilökunnan Opetus- ja Kulttuuriministeriön antamana erityistehtävänä. Henkilökunta ja kokoelmat sijoittuvat kirjastossa osastoille palvelujen mukaan ja henkilökunta sen mukaisiin tiimeihin: aikuisten, lasten ja lehtiosastolle. Integroitumiseen käytettiin apuna työnohjausta ja alkuvuoden yksi palvelupäällikkö käytti koko työaikansa toiminnan käynnistämiseen uudessa toimintaympäristössä. Esimerkiksi lasten tapahtumat vetävät paljon osallistujia!

Hyvin erottuvia uudistuksia asiakkaillemme ovat olleet pyöröovi sekä itsepalveluvaraukset. Aulan lavan varustelun haltuun otto on palvelualueen tiimin lisäksi vaatinut panostusta myös muilta osastoilta, koska tapahtumia järjestetään eri aiheista ja eri kohdeyleisöille.

Lastenmaa on ansiokkaasti palvellut kasvavan asiakaskuntansa sekä vastannut asiakkaiden toivomaan tapahtumien ja aktiviteettien tarjontaan. Lisääntynyt tapahtumatuotanto ja aktiivinen yhdessä tekeminen asiakkaiden kanssa tekivät vuodesta erittäin vilkkaan ja kokemusrikkaan! Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa tehtiin yhteistyönä Perheen tarina –työpaja, joka aloitti Sellon kirjaston Pajan toiminnan ja on erinomainen esimerkki yhteistyöstä alueen toimijoiden kanssa. Minun Leppävaarani –projekti tavoitti satoja asiakkaitamme sekä kymmeniä alueen toimijoita. Projektin esiin nostamia tarpeita toteutetaan vuonna 2014 – mm. lauantain aukioloaikaa pidennetään klo 18 saakka.

Aineistotyötä on kehitetty voimakkaasti ottamalla haltuun uusia työkaluja tunnusluvuissa, käyttämällä sosiaalista mediaa (Pinterest otettiin käyttöön) sekä kehittämällä kokoelmanostojen tapoja tiloissa. Ajankohtaisia aineistoja tuodaan esille paikkoihin joissa asiakkaiden kulkuvirrat kiertävät.

Pointissa on aloitettu projekti Nuorisokasvatustyötä yhdessä!, johon on saatu Opetus- ja Kulttuuriministeriön tukea. Projektin valmistelu lähti käyntiin jo keväällä. Ruusutorpan nuorisotilan nuorisonohjaajat tekivät työtään Pointissa muutamana iltana viikossa. Nuorisonohjaajat siirtyivät Pointtiin pysyvästi syksyllä, jolloin projekti käynnistyi. Yhteistyö on sujunut jouhevasti, ja työnohjauksella on haettu yhteistä linjaa toiminnalle. Pointin viihtyisyyteen on panostettu. Tila on järjestelty uudelleen, hankimme myös uusia tekstiilejä, mattoja ja sohvia. Olemme kiinnittäneet erityishuomiota hyvän ilmapiirin syntymiseen. Mietimme kauan yhteisiä sääntöjä, joihin jokaisen on helppo sitoutua. Olemme järjestelmällisesti puuttuneet nuorten äänenkäyttöön ja kiroiluun. Seuraamme nuorten keskinäistä käytöstä ja tarvittaessa puutumme siihen. Tervehdimme aina iloisesti nuoria ja toisiamme.

Lehti- ja musiikkiosastolla muutimme palvelualuetta lyhentämällä tiskiä, jolloin bokseihin tutustuminen helpottui ja ne ovatkin menneet paremmin lainaan. Lisäksi luotiin mukava musanurkkaus, jota kehitetään eteenpäin. Yksi työhuone muutettiin mikrofilmihuoneeksi, joten erimuotoiset lehtiaineistot ovat nyt samalla osastolla. Tapahtumatuotantoa palvelee erityisesti flyygelin saaminen pelkästään esityksiin, joskin kuulokkeiden avulla sillä voi myös harjoitella. E-lehtiä nostimme esille tuomalla aulaan tarjolle kosketusnäytöllisen työpisteen, jossa ePress, PressDisplay ja Zinio ovat helposti tarjolla.

Saimme Selloon vuoden lopulla myös uuden taideteoksen, kun Unessanoma saapui hieman vaivalloisesti, mutta ilmentää nyt loistavasti lehtiosastolla meille tärkeää osaa mediasta! Mira Köymäri halusi tuoda sijoituksellaan taiteen yleisön luo, senkin uhalla, että hauras teos rikkoutuu.

Kategoria(t): 2013, Leppävaaran alueen kirjastot Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.