Entressen kirjasto vuonna 2013

Entressen kirjaston kävijämäärä nousi huimasti edellisestä vuodesta. Asiakkaita kävi 491 200 ja Entressestä tulikin kävijämäärältään pääkaupunkiseudun kolmanneksi vilkkain kirjasto. Lainoja oli 525 600. Kirjastossa järjestettiin lähes 540 tapahtumaa, joihin osallistui 12 200 henkilöä.

Jukeboksi

Jukeboksi1  Jukeboksi2

Kirjastotilan viereen avattiin uutta tilaa 15.3. Tilaan tuli mm. pieni keittiö sekä huone musapajalle. Tila sai nimekseen Jukeboksi ja siitä tuli tavallaan nuortenosaston jatke. Toiminnan käynnistäminen Jukeboksissa lisäsi osaltaan Entressen kävijämääriä.

Jokeboksissa järjestettiin paljon toimintaa myös muille kuin nuorille. Keväällä pyörähtivät käyntiin senioreiden tanssikurssit vapaaehtoisten vetäminä. Aluksi tanssittiin kerran kuussa, mutta kurssien saavuttaman suosion takia loppuvuodesta päätettiin järjestää tapahtumia tiheämmin.

Soitto soi – musiikkitapahtumasarja jatkui. Sen puitteissa Jukeboxin lavalla nähtiin ja kuultiin useita musiikkiesityksiä. Max Vol-klubi-iltoja järjestettiin kerran kuukaudessa.

Entressen kirjasto osallistui ensimmäisenä kirjastona Suomessa ravintolapäivään 18.5. tarjoten vegaanisia herkkuja , ml. Jokeboksin keittiössä pidettiin myös ruokakursseja ja piparipaja joulun alla.

piparit                                          ruokakurssi

Toimintaa nuorille

Kirjaston nuortentila Kibe tarjosi entiseen tapaan nuorille kotoisan olohuoneen, jonne voi tulla oleilemaan kavereiden kanssa, pelaamaan tietokoneilla tai konsolipeleillä tai saamaan tarvittaessa apua vaikkapa kesätyöpaikan haussa. Kasvavat kävijämäärät näkyivät ja kuuluivat osastolla.

Nuortentiloissa kävi vuoden mittaan yläkoululuokkia kirjastokäynnillä kirjavinkkauksessa sekä kirjastonkäytönopastuksissa. Vinkkauksia järjestettiin niin suomeksi kuin myös ruotsiksi ja venäjäksi. Loppuvuodesta käynnistettiin KuMuKi-vinkkaustoiminta.

Erilaisia tapahtumia järjestettiin vuoden mittaan paljon. Roolipelikerho sekä musapaja kokoontuivat viikoittain. Keväästä loppuvuoteen nuoret saivat osallistua Goshindo- sekä tyttöjen itsepuolustustreeneihin. Muutaman kerran oli disko Jukeboksin puolella sekä japanilaishenkinen Haiku-ilta.

disko

Syksyllä järjestettiin suuren suosion saanut Kuvaskaba, nyt jo toista kertaa. Myös jo perinteeksi muodostunut eri kirjastojen nuortenosastojen välinen jalkapalloturnaus oli yksi syksyn huippuhetkistä.

Kirjaston nuorille ja lapsille järjestetty kesätoiminta oli aktiivista ja monipuolista. Viikoittainen toimintaohjelma sisälsi erilaista urheilua, leivontaa ja askartelua. Syyslomalla oli ohjelmassa aurinkokunta-askartelua, tanssitunteja sekä lautapelien pelaamista. Suosittu roolipelikerho pyöri sekä keväällä että syksyllä.

Lapsille ja lapsiperheille

Kirjaston peruspalvelutasolla jatkuivat koko vuoden ajan satutunnit, kirjavinkkaukset koululaisille, Ulla Nevanlinnan draamasatutunnit, sanataidekerho maahanmuuttajalapsille, kulttuurineuvola, muksukino ja jumpataan espanjaksi -satutunnit.

Tapahtumia oli paljon. Keväällä järjestettiin päiväkodeille Mari Kanasen ”Tanssitarinoita”, Nina Within runotuokioita, Ystävyyden lauluja -esitys sekä kolme nukketeatteriesitystä. Kulttuurin lapset -valokuvanäyttelyn tiimoilta oli keskustelutilaisuus sekä Kansallis-oopperan tuottamana Fotosoppa-nykytanssiesitys.

Syksyllä järjestettiin päiväkodeille draamasatutunteja, tilaussatutunteja, Ulla Nevanlinnan satunäytelmä, ja Kaarina Helakisa-seuran nukketeatteria. Lisäksi olivat kansainvälisen nallepäivän mehukutsut ja Tomi Pulkkisen musiikkidraama. Tikkumäen talli -interaktiivinen näyttely ja leikkitila oli päiväkotien ahkerassa käytössä kahden viikon ajan.

Afrikkapäivä

Koululaisille järjestettiin Afrikka-päivänä 12.9. afrikkalaisen kulttuurin esittelyä, tarinankerrontaa Keniasta, työpajoja ja ”Kalebassin kertomaa” musiikkidraama, kirjavinkkauksia etälähetyksenä useisiin kouluihin. Tikkumäen tallissa kävi myös koululuokkia teemavinkkauksissa. Joulun alla oli jouluisia nimipäivälauluja, Lucia-kulkue, Tiernapojat -esitys sekä Maukka ja Väykkä -tarinakonsertti.

Ohjelmallisia perhepäiviä järjestettiin keväällä kolmena lauantaina ja syksyllä neljänä lauantaina. Näistä Metka Matka toteutettiin yhdessä kulttuuritoimen kanssa.

Asiakasopastuksia, videoita, digitarinoita

Asiakasopastukset jatkuivat monipuolisina entiseen malliin tietokoneen käytön alkeista, tablet-tietokoneiden ja älypuhelinten käytön opastuksiin. Opastuksista osa oli suunnattu senioreille. Asiakkaita. opastettiin myös E-aineistojen käyttöön. Asiakkaille saatiin uusia kannettavia tietokoneita, joita voi lainata. Älypaja2- projektissa kokeiltiin uusimpia teknisiä laitteita.

Pääkaupunkiseudullisten opasvideoiden teko aloitettiin, Entressessä tehdään seitsemän Helmet-tasoista perehdytysvideota.

Musiikki CD-levyjen koteloista päätettiin luopua, jotta levyt mahtuvat pienempää tilaan. Levyjen siirto pusseihin aloitettiin.

Matkoja maailmassa projektissa järjestettiin yhdessä Helinä Rautavaara – museon kanssa digitarinakurssi, joka suunnattiin espoolaisille senioreille. Projektissa valmistui digitarinoita osallistujien matkoista.

Muuta

Kansainvälisyys näkyi edelleen voimakkaasti Entressen toiminnassa. Kotimaisten kielten lisäksi tapahtumia oli mm. englannin, puolan, viron, venäjän, somalin ja espanjankielisenä. Myös suomenkielen kursseja, kielikahviloita ja keskustelutilaisuuksia järjestettiin sekä osallistuttiin ensimmäiseen seudullinen Suomea! -viikkoon.

Husu

Kansainvälisestä toiminnasta kerrotaan tarkemmin Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön vuosi 2013 -artikkelissa tässä blogissa.

Perinteisiä kirjailijailloissa olivat vieraina mm. Laura Paloheimo ja Risto Ihamäki. Lukupiiri ja käsityökerho Entikäs kokoontuivat pari kertaa kuukaudessa sekä keväällä että syksyllä.

Näyttelyitä Entressessä oli useita mm. Teatteri pensaan kollaasinäytelmä uutuuskirjoista lehtiosastolla.

Anni Kääriäinen
Kirjastopalveluiden aluejohtaja