Espoonlahden kirjastot vuonna 2013

Espoonlahden kirjastoissa riitti vilskettä. Saunalahden kirjastolla oli ensimmäinen kokonainen toimintavuosi, ja muidenkin alueen kirjastojen ovet kävivät aiempaa tiheämpään tahtiin. Eniten nousua kävijämäärässä oli Soukan kirjastossa (34%), jossa otettiin käyttöön nuorten oma tila, Pikkukike.

Nuortentoimintaa kehitettiin alueella muutenkin. Sekä Soukkaan että Kivenlahteen saatiin oppisopimukseen nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijat. Nuorille järjestettiin leffailtoja ja muuta toimintaa, pidettiin tyttöjen iltapäiviä ja Halloween-disco. Yhteisiä pelisääntöjä hiottiin.

Toimingtakertomus kuva8

Marraskuun alussa Nöykkiön kirjasto aloitti asiakkaiden omatoimiaamut. Maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin avattiin ovet asiakkaille jo aamulla, vaikka palvelua oli noina päivinä tarjolla vasta iltapäivällä. Asiakkaat ottivat uudistuksen ilolla vastaan.

Espoonlahden kirjastoasiakkaita ilahdutti myös mahdollisuus lainata iPadeja kirjastokäyttöön. Asiakkaita opastettiin myös e-aineiston ja internetin käyttöön. Soukan, Kivenlahden ja Nöykkiön tiloja järjestettiin uuteen uskoon ja kokoelmia perattiin ahkerasti.

Keväällä ja kesällä kirjastoista lähdettiin ulos: kirjastopyörän saattoi bongata alueen uimarannoilta ja pyöräilevät satutädit kurvasivat päiväkoteihin. Lippulaivassa pidettiin Pop up -kirjasto ja nuorten kanssa toteutettiin hauska geokätköily.

Toimintakertomus kuva4

Kivenlahden kirjasto täytti lokakuussa 30 vuotta ja synttäreitä juhlittiin aamusta iltaan. Kirjailijavieraana oli Sinikka Paavilainen. Myös Hannu Mäkelä vieraili vuoden aikana Kivenlahdessa. Muita Espoonlahdessa nähtyjä kirjailijoita olivat Nöykkiössä vieraillut Keijo Leppänen, Soukassa kirjailijantyöstään kertoneet Jarkko Sipilä ja Aimo Salonen sekä Saunalahden pikkujouluvieras Riikka Ala-Harja.

Toimintakertomus kuva6

Kirjastosta käytiin pitämässä lukupiirejä neljässä eri palvelutalossa ja Nöykkiössä toimi oma lukupiiri. Kivenlahden luku- ja elokuvapiirissä juteltiin vuoroin kirjasta ja vuoroin kirjasta tehdystä elokuvasta. Aikuisillekin järjestettiin kirjavinkkauksia sekä suomeksi että ruotsiksi. Älykiertue antoi mahdollisuuden tutustua uusiin älylaitteisiin ja kysellä niiden käytöstä.

Toimintakertomus kuva5

Nöykkiössä askarreltiin ahkerasti. Käsityöilloissa käytiin milloin kivien, milloin ristipistojen kimppuun. Hankittiinpa Nöykkiön asiakkaille oma ompelukonekin.

Saunalahden kirjaston vuoden kohokohta oli pikkujoulu. Pikkujoulun järjestämisellä lisättiin alueen asukkaiden tietämystä kirjaston olemassaolosta ja tarjottiin ohjelmaa välillä myös aikuisasiakkaille. Pikkujoulussa Börjellä riitti innokkaita silittäjiä.

Toimintakertomus kuva2

Lapsille järjestettiin alueen kirjastoissa paljon ohjelmaa: satutuokioita, satujoogaa, musiikkiloruja, nukketeatteria, kirjastoseikkailuja ja kirjavinkkauksia, robottipäivä ja Etsiväkerho. Niina Bell johdatteli viidakon seikkailuihin ja myös Tomi Pulkkinen lauloi ja laulatti lapsia. Tikkumäki-kirjoihin perustuvassa leikkitilassa saivat nöykkiöläiset lapset paijata, syöttää ja hoivata keppihevosia. Koiralauantaina kirjastoissa nähtiin myös ihan oikeita eläimiä.

Toimintakertomus kuva1

Eskariryhmää oli Nöykkiön kirjastossa vastassa lohikäärmeenhampaita syövä noita, kirjatohtori ja sadunkertoja.

Eeva Jäppinen

Kirjastopalveluiden aluejohtaja