Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön vuosi 2013

Vuonna 2013 järjestettiin ensimmäinen Suomea?! -viikko, johon osallistuivat Entressen, Sellon ja Tapiolan kirjastot sekä Kirjasto Omena. HelMet-kirjastojen yhteisen viikon tarkoituksena on esitellä eri kirjastoissa tarjolla olevia Suomen kielen opiskeluun ja suomalaiseen kulttuuriin liittyviä palveluja. Entressen kirjastossa maisteltiin Suomen kieltä sekä kuultiin Arnold Chiwalalan ja Topi Korhosen Pole Pole -yhtyettä. Sellon kirjastossa järjestettiin paneelikeskustelu Suomen kielen opiskelumahdollisuuksista, ja Lastenmaassa askarreltiin Väinämöisiä ja pelattiin Sanapuu-peliä.

Suomea

Suomi toisin silmin -keskustelusarjassa järjestettiin syksyllä kolme tilaisuutta: Kirjasto Omenassa vieraili toimittaja-kirjailija Roman Schatz, Sellon kirjastossa kirjailija Zinaida Linden ja Entressen kirjastossa Husu eli Mohamed Abdirahim Hussein Yle Puheen Ali & Husu -ohjelmasta. Sarjan vieraat kertovat ajatuksiaan ja kokemuksiaan Suomesta ja suomalaisuudesta maahan muualta muuttaneen ihmisen näkökulmasta. Sarja jatkuu vuonna 2014.

suomitoisinsilmin-A4-ali-ja-husu-27092013-keltainen

Kielikahviloissa kokoonnuttiin kerran viikossa harjoittelemaan keskustelutaitoja suomeksi Sellon ja Tapiolan kirjastoissa sekä espanjaksi Sellon ja Entressen kirjastoissa. Suomen kieltä pääsi harjoittelemaan myös vaikkapa osallistumalla Luetaan yhdessä – tai Vieraasta veljeksi -ryhmien toimintaan Entressen kirjastossa.

avajaiset

Venäjänkielinen kirjasto avattiin Sellossa helmikuussa, ja toiminta laajeni seudulliseksi siirtokokoelmapalveluksi joulukuussa. Syksyllä aloitettiin Opetus- ja Kulttuuriministeriön pilottikokeilun suunnittelu yhteistyössä Itellan kanssa valtakunnalliseksi kaukopalvelutoiminnaksi Venäjänkielisestä kirjastosta suoraan asiakkaille. Venäjänkielisen HelMet-sivuston suunnittelu aloitettiin, ja sivut tullaan avaamaan vuoden 2014 aikana. Vuonna 2012 alkanut Matroskin-hanke (venäjänkielisen lastenkirjastotoiminnan seudullinen kehittämishanke) tavoitti monipuolisilla tapahtumillaan yli 1500 osallistujaa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Hankkeen aikana luodun kirjavinkkejä sisältävän Matroskin-sivuston sisältö siirretään venäjänkielisille HelMet-sivuille.

matroskin

Monikulttuurisen nukketeatteri Krokelin Hattu –teos vietiin kirjastojen lisäksi myös kirjastoauto Välkyn mukana koulujen ja päiväkotien pihoille. Syksyllä aloitettiin HelMet -kiertueen Vantaalta, ja keväällä 2014 se jatkuu Helsinkiin. Esityksissä puhuttiin suomea, ruotsia, venäjää, somalia ja farsia.

englsatu

Perinteinen Ilo lukea –viikko uudistettiin, ja jokainen kirjasto järjesti siitä omannäköisensä. Entressen kirjastossa teemaksi valittiin Tarinoita Afrikasta, ja sen aikana koululaiset pääsivät tutustumaan Kenian, Somalian ja Etiopian kulttuureihin ja tarinankerrontaan. Kirjastoon pystytettiin taiteilija Kristiina Tuuran ja pakolaisleireillä eri puolilla maailmaan elävien naisten yhdessä toteuttama upea teltta, jossa kuultiin Adrian Onyandon kertomuksia Keniasta. Kassandra ry. esitti myös vuorovaikutteisen tarinan nimeltään Kalebassin kertomaa. Sellon kirjastossa oli kulttuurikeskus Cajsan teatterityöpaja koululuokille afrikkalaisesta kulttuurista sekä satujen ja laulujen vinkkaus.

kalebassi

Kirjastoissa myös kokeiltiin uudenlaisia tapoja toteuttaa tapahtumia ja tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Liikuntapalvelujen kanssa järjestettiin Monikulttuurinen liikuntapolku, jossa lapset ja nuoret pääsivät osallistumaan jalkapallo- ja biljarditurnauksiin ja kokeilemaan esimerkiksi joogaa, goshindoa, itsepuolustusta ja Bollywood- tai parapara-tansseja. Entressen kirjastossa järjestettiin myös Jumpataan espanjaksi –vauvajumppaa, jossa liikunnan lisäksi harjoiteltiin kielitaitoa espanjaksi, englanniksi ja suomeksi. Kuvaskaba –valokuvauskilpailuun sai lähettää valokuvan tekstin millä kielellä vain, ja osallistujia oli Espoon lisäksi myös muualta Suomesta.

cosmoscup

Kategoria(t): 2013, Espoon kaupunginkirjasto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.