Miljoonan ihmisen metrokirjasto – Onnen Omena

Kirjasto Omenassa eletään jännittäviä aikoja. Espoon kulttuurilautakunta hyväksyi 19.3.2013 tarveselvityksen Matinkylän Palvelutorille sijoittuvasta Matinkylä-Olarin aluekirjastosta (Kirjasto Omena). Palvelutori rakentuu nykyisen Ison Omenan eteläpuolelle, metroaseman päälle ja avautuu vuonna 2015, kun Matinkylän metroasema otetaan käyttöön.

Onnen Omenan muodostavat kirjasto, yhteispalvelupiste, terveyskeskus, neuvola, nuorisopoliklinikka, Kela ja Huslab. Toimijoiden palveluista luodaan asiakaslähtöisiä palvelupaketteja ja tilasuunnittelu toteutetaan asiakasryhmälähtöisesti.

Konseptisuunnittelu on jo aloitettu. Koska kyseessä on aivan uudenlainen konsepti, konseptisuunnittelu vaatii paljon työtä ja hikeä, mutta on hyvin innostavaa! Myöhemmässä vaiheessa myös asiakkaat otetaan mukaan suunnitteluun.

Miltä Onnen Omena maistuu?

Omena

Kun asiakas tulee Onnen Omenaan, ensimmäinen näkymä hissistä tai liukuportaista on yhteinen palvelupiste. Asiakasta ei pompoteta, vaan hän voi kysyä heti neuvoa palvelupisteestä tai jo sitä ennen tilassa liikkuvilta palveluneuvojilta.

Jos asiointiin liittyy odotusta (esim. Kelan palvelut), odotus on miellyttävää. Asiakas voi seurata erilaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tietoiskuja tai tapahtumia, lukea lehtiä tai kirjoja. Asiakas voi lainata odottaessaan kirjastoaineistoa, verenpainemittarin, pelata pelejä tai surffata netissä joko omalla tai kirjaston laitteella. Onnen Omenassa voi viettää vaikka koko päivän! Yhteisessä viihtyisässä tilassa on helppo aloittaa juttelu ihmisten kanssa.

Lapsiperheet saavat palveluja neuvolasta, samalla on käytettävissä kirjaston kasvatusta ja lapsiperhe-elämää tukeva aineisto. Neuvolakäynnin yhteydessä voi lainata vaikka lasten äänikirjoja. Lapset voivat leikkiä leikkipaikalla vanhempien keskustellessa neuvolahenkilökunnan tai toisten vanhempien kanssa.

Koululaiset voivat tulla turvalliseen Onnen Omenaan koulupäivän jälkeen lukemaan läksyjä ja tekemään koulutehtäviä. Kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa. Nuoret voivat tulla tapaamaan kavereitaan, osallistumaan erilaiseen nuortentoimintaan ja viihtymään. Tarjolla ovat myös nuorisopoliklinikan palvelut.

Kiireiset asiakkaat voivat muutamassa minuutissa lainata kirjallisuutta tai kosteusmittarin. Asiakkaat, joilla on koko päivä aikaa, voivat oleskella mukavasti kalustetussa tilassa seuraten miten Onnen Omena hengittää kauppakeskuksen ja metron tahdissa. Onnen Omena vastaa hyvin pienen kaupungin piazzaa. Myös kaikenlaisia omaehtoisia harraste- ja vertaisryhmiä on tarjolla.

Onnen Omena tukee hyviä elin- ja elämäntapoja ja onnellista elämää. Sairauden sattuessa lisätietoa sen hoidosta löytyy kirjastosta!

Motot:

• Asiakasta ei juoksuteta