Leppävaaran alueen kirjastot vuonna 2012

Aloitin Leppävaaran alueen aluejohtajana keväällä 2012. Edeltäjäni Sunniva Drake jätti minulle isot saappaat: talon palvelut oli järjestetty uudelleen, aulaan oli rakennettu lava ja vilkas tapahtumatuotanto oli kasvanut entisestään, eikä henkilökunta väitteistään huolimatta kauaa jaksanut hengähtää.

Olen aikaisemmat vuoteni Espoossa ollut palvelujohtaja ja vastannut tietotekniikasta, verkkopalvelusta ja aineistokeskuksesta. Kuuden keskitetyn, sisäisen palvelun vuoden jälkeen olen iloinen mahdollisuudesta tehdä taas työtä siellä, minne koulun jälkeen suuntasin: kirjastossa. Yritän olla kiintymättä asemapaikkaani, koska aluejohtajat edellytetään kiertämään. Neljän-viiden vuoden kuluttua minua odottaa uusi alue. Sellon kirjastoon vain on vaikea olla rakastumatta. Laaksolahtikin on niin viihtyisä ja Viherlaakso suorastaan kaunis. Mutta ei auta, lähtö odottaa. Hieman hermostuttaa se, että alueet loppuvat, ennenkuin pääsen eläkkeelle.

Ryhmäopastukset aloitetaan pääovelta.
Ryhmäopastukset aloitetaan pääovelta.

Henkilökohtaisesta tunnustusosiosta siirrymme alueen tarinaan vuodesta 2012:

Sellon kirjasto on monipuolisesti palveleva asiakkaiden tila, jota ylläpidämme heidän hyödykseen ja ilokseen. Sellon kirjasto on pääkaupunkiseudun rakastetuin: vuonna 2012 kävijöitä oli 1 240 400 ja lainoja 1 183 400. Alueen lähikirjastojen Laaksolahden ja Viherlaakson lainojen ja kävijöiden mukaan otto nostaa summat 1,3 miljoonaan. Kirjastopalvelut ovat Leppävaaran alueella käytettyjä! Myös kotisivumme helmet.fi-palvelussa ovat sivuston käytetyimmät. 

Matkailuviikko veti väkeä Laaksolahden kirjastoon.
Matkailuviikko veti väkeä Laaksolahden kirjastoon.

Laaksolahden kirjasto

Laaksolahti on koulun kupeessa ja on aktiivinen toiminnassaan: vuonna 2012 3475 oppilasta kävi kirjastossa opettajiensa kanssa. Satutunnit ja vinkkaukset ovat tarjolla kaikille. Keväällä Laaksolahdessa järjestettiin neljä matkailuaiheista asiakastilaisuutta ja syksyllä kirjailijavieraat ja lasten tapahtumat toivat eloa kirjastoon. Nukketeatteri Krokeli esiintyi ja nuorille järjestettiin lautapeli-ilta. Lukupiiri kokoontui säännöllisesti Laaksolahden kirjaston ystävien järjestämänä. Vuosi huipentui kaupunginkirjaston 90-vuotiskahveihin, jotka Laaksolahden kirjasto juhlapäivän kunniaksi tarjosi. 

Kai Nieminen vieraili Viherlaakson kirjastossa.
Kai Nieminen vieraili Viherlaakson kirjastossa.

Viherlaakson kirjasto

Viherlaakson kirjastossa pidettiin heti tammikuussa presidentinvaalien ennakkoäänestykset kaksi kertaa. Syksyllä pidettiin vielä kuntavaalien ennakkoäänestys lokakuussa. Ennakkoäänestysten aikana kirjaston kävijämäärät lähes kaksinkertaistuivat. Helmikuussa Viherlaaksolaiset ry järjestivät Viherlaakson terveyskeskuksen palveluista kyselytunnin. Vastaajiksi oli kutsuttu kaupungin korkeimman tason asiantuntijoita.

Viihteellisiä matkoja itään pidettiin koko vuoden aikana yhteensä 9 kertaa. Tilaisuuksia vetivät Helena Allahwerdi ja Pirkko Liikanen Toimivat Seniorit ry:tä. Matkoilla tutustuttiin kaunokirjallisuuden ja elokuvien kautta Kiinan, Iranin, Intian, Afganistanin, Turkin, Japanin, Korean ja Indonesian kulttuureihin. Japanin kirjallisuudesta kävi kertomassa syksyllä japanin kirjallisuuden kääntäjä ja runoilija Kai Nieminen. 

Kirjastossa pidettiin lapsille viikoittain satutunteja ja Viherkallion koulun luokat osallistuivat kirjavinkkauksiin. Kirjaston monikulttuurinen Nukketeatteri Krokeli piti lapsille nukketeatteriesityksen.

Sellon kirjasto

Tapahtumissa keväällä korostuivat musiikki ja lasten tapahtumat. Aulan lavalla kävi kevään aikana vierailulla kaksi muusikkoa ennen Sellosalin keikkojaan. Indie-pop-laulaja Mannaa haastatteli Urho Kaipainen Kirjasto Omenasta ja Suomen ykkösreggaemiestä Jukka Poikaa haastatteli Juha Kortesluoma. Pop-pianisti Lucie Niemelä soitti lavalla 45 minuutin keikan. Yleisön määrä vaihteli viidestä pariinkymmeneen. Juvenalian nuoret pianistit soittivat reilun tunnin mittaisessa konsertissaan kaksikymmentä kappaletta.  

Pointin Beni revittelee LepuskiJameissa!
Pointin Beni revittelee LepuskiJameissa!

Maaliskuussa järjestetyn katutanssitapahtuma LepuskiJam Vol. 3:n tuottivat Minna Parkkisenniemi ja Elja Kaartinen kirjaston antaessa vain taustatukea käytännön järjestelyissä ja rahoituksessa. Tapahtumassa oli yleisöä ja tanssijoita pitkälti yli sata. Huhtikuussa lauantai-iltana järjestetyssä Demoillassa esiintyi kolme yhtyettä. Esiintyneet yhtyeet olivat Shivers Trio, joka soitti tummasävyistä akustista indierockia Nick Caven hengessä, akustinen kitaraduo Sharman & Kemppi ja kovalla asenteella visuaalista hardrockiaan soittanut Jenlayn.

Toukokuun alussa Pointissa perjantai-iltana järjestetty rap-ilta veti parhaimmillaan paikalle 150 nuorta. Ensimmäisenä tapahtumassa esiintyi Kani, jonka kolmesta kappaleesta viimeinen, ”Leppävaara”, sai yleisössä aikaan runsaasti positiivista liikehdintää. Kanin jälkeen esiintyi Shakis yhdellä kappaleellaan. Seuraavana oli B-Yake, joka esiintyi puolen tunnin ajan. Pääesiintyjää odotellessa nähtiin kaksi ex-tempore-esitystä: kolme nuorta esitti yhden Jare & VilleGallen kappaleen ja yksi nuori lyhyen beatbox-esityksen. Pääesiintyjä Steen1 esiintyi puolen tunnin ajan.

Sellosalissa, Sellon kirjastossa ja Viaporin torilla toukokuussa järjestetyn Kaiken kansan juhlan tuotannosta vastasi varsinaisesti Espoon järjestöjen yhteisö (EJY), mutta käytännössä suuri osa tuotannosta oli Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) tuottajaharjoittelijoiden vastuulla. Kaiken kansan juhlassa oli runsaasti monenlaista ohjelmaa, muun muassa teatteria, musiikkiesityksiä, tanssia, lyhytelokuvia ja puheita. Pääesiintyjänä oli nuori räppäri Noah Kin.

Kesällä Sellon kirjasto piti etuovellaan taas Kesätoria, jossa sai lainata Mölkky-peliä, ostaa poistokirjoja ja kutoa. Lukukoira Börje kävi kesälläkin kylässä ja helteisinä päivinä tarjolla oli mehua ja hedelmiä. Heinäkuussa Ropecon-tapahtuma sai hyvin väen liikkeelle, Sellon tapahtumapäivissä oli esimerkiksi pehmomiekkailua, miniatyyripelihahmojen tekoa ja pelaamista.

Kansainvälinen kirjastokonferenssi IFLA toi kirjastoon 150 kirjastoalan ammattilaista keskustelemaan lapsista ja nuorista kirjaston asiakkaina. Espoon kaupunginkirjastoa pidetään edistyksellisenä ja aktiivisena lastenkirjastotyön tekijänä ja Sello sai kunnian olla kansainvälisille vieraille näyteikkuna.

Lasten tapahtumien laajuus on Sellon kirjastossa huomattava: satutunteja yhdeksällä kielellä, Rokkiritarit, kiinalaista maalaustaidetta ja erityisesti on painotettu lomakausien toimintatuokioihin. Lasten lainaus kasvoi edellisestä vuodesta melkein viisi prosenttia (393 000 lainaa vuonna 2012). 

English Book Club
English Book Club

Läpi vuoden jatkuivat luku- ja läksypiirit, nuorten sanataidepajat ja BookClub-toiminta. Nuorten osasto Pointti järjestää peli-iltoja ja Sellon nuoristä kävijöistä koottu jalkapallojoukkue voitti kirjastojen välisen cupin! Ensimmäistä kertaa järjestettiin Leppävaaran alueellisten toimijoiden Hyvinvointitreffit, jossa kaupungin liikunta- ja nuorisotoimi, poliisi, seurakunta ja kymmenet muut toimijat esittelivät toimintaansa. Nuorille järjestettiin rastit, jotka käymällä he saivat pienen, terveellisen syötävän Pointista! Tarjolla olivat kamppailulajinäytös, nuorten musisointia ja pari vakavampaa puhettakin.

Hyvinvointitreffit 2012
Hyvinvointitreffit 2012

Go-lautapeliturnaus on myös erityisesti mainittava syksyn ohjelmistosta! Isänpäiväviikolla esillä oli miehiä oletettavasti kiinnostavia lehtiä, joita kirjastoon ei tule. Ehdotusten joukosta lupasimme ja tilasimme uusia lehtiä kokoelmaamme: Ase & erä, Top gear ja BBC History magazine.

Mobiililaiteopastukset ja tietokoneopastukset ovat koko ajan tarjolla.

Tiloja järjestettiin hieman uusiksi siirtämällä kaunokirjallisuus ja lopputuloksena tietokirjallisuus on selkeänä kokonaisuutena tarjolla. Hyllyjen väliin rakennettiin viihtyisiä istumaryhmiä ja raivattiin tilaa laajenevalle venäjänkielisen kirjallisuuden kokoelmalle. Vuonna 2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti antaa Sellon kirjastolle valtakunnallisen vastuun antaa venäjänkielistä kirjastopalvelua. Lisäksi nuorten osasto Pointin järjestystä muutettiin selkeämmäksi ja erotettiin viihtyisä tyttöjen nurkka, jonne pojat saavat tulla vain, jos tytöt antavat luvan. Lavan varustelua päivitettiin niin, että kuvan projisointi ja äänentoisto kohenivat huomattavasti. Aulan kokoelmiin tuli uutuus special –pokkarit, kokoelmasta voi ottaa mukaansa suosittuja teoksia neljäksi viikoksi. Jotta tarjolla olisi aina hyviä kirjoja vaikka varaustaan noutavalle, jolla ei ole aikaa etsiä pidempään, special –pokkareita ei voi varata.

Musiikkiosastolla oli kävijöitä 218 500. Studion käyttökertoja oli 940 ja soittohuoneita käytettiin 3700 kertaa. Musiikkiosasto järjesti kaikkiaan 17 eri tapahtumaa eri rooleissa: äänentoiston ammattilaisena, esiintyjien buukkaajana ja tilojamme käyttävien esiintyjien vastaanottajana.

Oili Sivula

aluejohtaja

Leppävaaran alueen kirjastopalvelut

 

Kategoria(t): 2012, Espoon kaupunginkirjasto, Leppävaaran alueen kirjastot Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.