Futista, valokuvia ja kirjoja – nuortenryhmän toimintakertomus 2012

Keväällä kirjoja ja turvattomuuskoulutusta

lempibussi

Kirjaston Lempibussi vieraili maaliskuussa kahdeksalla suomenkielisellä ja yhdellä ruotsinkielisellä yläkoululla ja tavoitti yhteensä noin 50 luokkaa ja ryhmää, yhteensä noin 900 oppilasta. Käytössä oli ensimmäistä kertaa Lempibussi-logo, joka suunniteltiin nuorten työpaja Svepsissä. Logo näkyi painetuissa materiaaleissa ja banderollissa.

Seudullista yhteistyötä tarjosi nuortentapahtuma Reaktori Suvilahdessa hiihtolomaviikolla. Kirjastolla oli oma bussi paikalla, missä myös  päivysti Espoon nuortenryhmä.

Huhtikuussa osallistuimme ensi kertaa järjestettäville Love-messuille, joihin oli kutsuttu kaikki Keski-Espoon ja lähialueiden 8.-luokkalaiset, yhteensä n. 1300 nuorta. Sisustimme messuluokan Lempibussin rekvisiitalla ja vinkkasimme joka luokalle nuortenkirjoja Lempibussin hengessä.

Kevään aikana järjestettiin kaksi koulutusta kaikille kirjastolaisille. Turvattomuuskoulutus käsitteli  työturvallisuutta ja konfliktitilanteita kirjastossa, erityisesti haastavia kohtaamisia nuorten kanssa Kouluttajina poliisin, sosiaalipalveluiden-, työsuojelun- ja  kirjaston edustajat.

Nuortenryhmän kehittämispäivä vietettiinTallinnassa. Ensin oli ideointia laivalla jota seurasi benchmarkingmatka Järven nuorisotalolle (erikoistunut multimediaan), Talllinnan Mustamäellä.

Syksyllä jalkapalloa ja valokuvia

Kirjasto & Cosmosjuniors cup 2012

Kirjastojen välinen jalkapallo-ottelu Kirjasto & Cosmos Juniors cup käytiin syyskuussa Espoon keskuksen A-link arenalla. Kirjastoja mukana oli Kivenlahti, Kirjasto Omena, Sello ja järjestäjäkirjastona Entresse. Jokainen kirjasto hankki itse pelaajansa ja hoiti luvat. Kisa innosti nuoria kovasti.

Cosmos Juniorsilta saatiin pelipaidat ja valmentaja joka johti tapahtumaa itse kentällä. Jokainen kirjasto otteli keskenään ja voittajaksi selvisi Sellon kirjasto. Nuorille oli väliajoilla pientä purtavaa ja juotavaa. Voittajat kruunattiin lopussa. Nuorilta on tullut toivomus jatkosta.

Kuvaskabanäyttely Kibessä 2012

Syksyllä järjestettiin myös nuorten valokuvakilpailu, ”Kuvaskaba”. Teema oli ”mun mesta”. Kuvan lisäksi osallistujat lähettivät lyhyen selityksen kuvasta. Nuortenryhmä toimi tuomaristona. Kolme parasta palkittiin. Näyttelyn avajaiset pidettiin Entressen kirjaston Kibessä. Näyttely kiertää vielä isoimmissa kirjastoissa, Sellossa ja Omenassa.Uutta kilpailua järjestetään taas vuonna 2013, uudella teemalla.

Netlibris-lukupiiriläisten kanssa tehtiin toista kertaa kirjatrailereita, mukana oli kirjastolaisia Sellon ja Entressen kirjastoista. Koululaisia oli mukana noin 200, valmiita videoita tuli 13. Suurta ensi-iltaa vietettiin Sello Rex –elokuvateatterissa.

Ryhmästä osallistuttiin syksyllä  myös Helmetin seudullisen nuorisoryhmän järjestämään koulutuspäivään, missä kerrottiin ajankohtaisista nuorisoprojekteista. Espoon ryhmä oli mukana sekä järjestämässä että osallistumassa koulutukseen.

Kategoria(t): 2012, Espoon kaupunginkirjasto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.