Maahanmuuttaja – ja monikulttuurisuustyötä vuonna 2012

Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyö keskittyi vuonna 2012 erityisesti venäjänkieliseen toimintaan. Tieto Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin kirjaston lakkauttamisesta ja toiminnan siirtäminen Sellon kirjastoon, venäjänkielisen lastenkirjastotoiminnan seudullinen kehittämishanke (Matroskin-hanke) ja Espoonlahdessa toteutetut kotouttamisillat kasvattivat huomattavasti venäjänkielisille asiakkaille suunnattujen palvelujen tarjontaa.

venajankielinenkirjastoVenäjänkielinen kirjasto aloitti toimintansa osana Sellon kirjastoa 1.1.2013. Venäjänkielisten kokoelmien sekä palvelujen käyttöönottoa uusissa tiloissa ja HelMet-tietokannassa valmisteltiin pitkin syksyä.  Myös Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin kirjaston henkilökunta perehtyi uuden työpaikan toimintatapoihin syksyn aikana.venäjänkielinenkirjasto2

Matroskin-hanke käynnistettiin elokuussa. Vuoden kestoiseen hankkeeseen on saatu rahoitus ELY-keskukselta. Syksyn aikana hankkeen työntekijä Anna Sidorova otti yhteyttä kaikkiin venäjänkielisiin kouluihin ja päiväkoteihin Espoossa, ja vieraili niissä esittelemässä hanketta ja Helmet-kirjastojen palveluja. Avattiin kaksikielinen internet-sivusto Matroskin.fi, johon päivitetään kirjaesittelyjä, lukuvinkkejä ja tietoja lasten tapahtumista. HelMet-henkilökunnalle ja venäjän kielen opettajille järjestettiin koulutusta venäjänkielisestä lastenkirjallisuudesta. Koulutuksen yhteydessä venäläisiä lastenkirjailijoita vieraili kouluissa ja Sellon kirjastossa.annasidorova

Ely-keskuksen myöntämällä rahoituksella Espoonlahdessa toteutettiin kotoutumisilta Nöykkiön kirjastossa toukokuussa ja kielimaistiaiset Kivenlahdessa marraskuussa (yhteistyössä Matroskin-hankkeen kanssa). Tilaisuudet oli suunniteltu siten, että niihin voisivat osallistua sekä suomea että venäjää puhuvat.venäjänkielinenkirjasto3

Espoon kirjaston työntekijät kehittivät Helmet-kirjastolle venäjänkielisiä palveluja sosiaalisessa mediassa. Käytössä ovat tällä hetkellä Helmet po russki –facebook (facebook.com/HelmetPoRusski) ja venäläinen vkontakt (vk.com/feed#/helmet_po_russki) –sivut. Tietokoneen käytön ja internetin alkeita järjestettiin venäjäksi Kirjasto Omenassa ja Sellon kirjastossa.

Myös somalialainen kulttuuri ja Afrikka olivat vuonna 2012 hyvin esillä. Somalikulttuurimessut järjestettiin Sellon ja Entressen kirjastoissa toukokuussa. Entressen kirjastossa vietettiin samaan aikaan Afrikka-viikkoja, ja järjestettiin runsaasti erilaisia näyttelyjä: valokuvia, kirjoja ja kulttuuriesineitä. Kirjasto Omenassa pidettiin somalinkielisiä satutuokioita ja poikien runoiltoja.toimintakertomus2012

Vuonna 2012 aloitetussa Maailman ruokakulttuurit – tapahtumasarjassa tutustuttiin albanialaiseen, somalialaiseen, azerbaidzanilaiseen, virolaiseen ja suomalaiseen ruokaperinteeseen. Tilaisuudet järjestettiin Sellon, Entressen (2 kpl), Kivenlahden ja Tapiolan kirjastoissa. Kirjasto Omenassa toteutettiin lisäksi puolalainen kotoutumisilta joulukuussa.

Oman elämänsä sankarit- keskustelusarjan vieraiksi Entressen kirjastoon kutsuttiin sarjakuvapiirtäjä Warda Ahmed, asianajaja Husein Muhammed, sosionomi Nasima Razmyar ja elokuvaohjaaja Naima Mohamed.

Monikulttuurinen ja -kielinen nukketeatteri Krokeli esiintyi vuoden 2012 aikana pääsiäisestä itsenäisyyspäivän aattoon espoolaisissa kirjastoissa ja Leppävaaran Raittikarnevaaleilla. Näytelmä oli talvisesta viikonlopusta kertova ”Hattu”. Kiertue saavutti hienosti 1054 pienen katselijan jakamattoman huomion. Syksyllä järjestettiin jälleen myös Ilo lukea – tapahtuma, jossa alakouluikäiset lapset pääsivät tutustumaan eri maiden kieliin ja kulttuureihin.toimintakertomus2012b

Kategoria(t): 2012, Espoon kaupunginkirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.