Entressen kirjasto vuonna 2012

Entressen kirjastolla oli jälleen tapahtumarikas vuosi. Kävijöitä oli yli 381 000 ja lainoja 559 000.

Koko kirjaston painopisteenä vuonna 2012 oli musiikkikirjastotoiminta, ja soitto soi myös Entressen kirjastossa: keväällä Kansallisooppera esitti estradilla lastenoopperan KadosKissa ja kirjaston 3-vuotisjuhlissa irrotteli Hoippuorkesteri. Syksyllä Christer Hackman esitteli arabialaisia ja itämaisia rumpuja, Lucie Niemelä bändeineen viihdytti Soinnun päivän asiakkaita ja jouluista tunnelmaa toi Ida Elina sähkökanteleineen. Niina Bellin vuorovaikutteiset konsertit ilahduttivat lapsia. Myös nuoret taitajat, kitaristi Jonathan Francois Nikander ja rap-artisti B-Yake, esiintyivät asiakkaille.

Kansainvälistä väriä toivat intialaisen Ranganiketan-ryhmän tanssi- ja musiikkiesitys, somalialaisista esiintyjistä koostuva Love and Peace -yhtye sekä azerbaidzanilainen musiikkiesitys.
Uutena palveluna alkoivat syksyllä pyöriä Musapajat, joissa nuoret saavat ohjatusti äänittää omaa musiikkiaan.

7393776188_7d1b840050_z
Kirjallisuus ja kirjoittaminen olivat myös näkyvästi esillä. Entressen kirjastossa kokoontuivat vuoden aikana sekä suomen- että ruotsinkieliset lukupiirit. Finlandia-voittaja Ulla-Lena Lundberg vieraili loppuvuodesta ruotsinkielisessä tilaisuudessa. Syksyllä kävi vieraana myös Riikka Pulkkinen. Syntymäpäivävieraina esiintyivät Panu Rajala, Claes Andersson ja Katja Kettu. Eppu Nuotio oli toukokuussa yökirjastoon osallistuvien lasten haastateltavana. Ruotsinkielisten lasten jututettavana kävi ruotsalainen lastenkirjailija Mats Wänblad.

Vauvaperheille tarjottiin runokylpyjä koko vuoden suomeksi ja kevään aikana myös ruotsiksi Babypoesi-ryhmässä. Satutunteja pidettiin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi sekä joitakin kertoja myös somalian kielellä. Varhaisnuorten Sanataidepaja jatkoi toimintaansa ja syksyllä aloitti vanhempien nuorten kirjoittajapiiri Kipunoivat kirjoittajat. Koululaisia houkuteltiin kirjallisuuden pariin 51 kertaa suomen- ja 14 kertaa ruotsinkielisillä kirjavinkkauksilla.

Maahanmuuttajanaisille tarkoitettu Luetaan yhdessä -ryhmä jatkoi keskiviikkoisia kokoontumisiaan Sinisessä huoneessa. Kokeilimme myös muutaman kerran suomen- ja espanjankielisiä kielikahviloita.

8266773324_409e437c6b_z 
Kirjaston näyttelytilassa oli koko vuoden kiinnostavia näyttelyitä. Asiakkaat saivat loppuvuodesta uuden, hienon palvelun, digitointikeskuksen, jossa kuva- ja äänitallenteita voi muuttaa digitaaliseen muotoon.

Nuorille järjestettiin Lainan päivänä sarjakuvapaja ja syksyllä koko kirjaston nuorille suunnatun Kuvaskaban palkintojenjako-tilaisuus. Palkitut työt olivat esillä näyttelynä nuortenosastolla. Koulumestarin koulun kanssa aloitettiin animaatiokerho ja syksyllä kokeiltiin nuorten elokuvakerhoa. Helsinki Design Capital 2012 -tapahtumana ilmaantui kirjaston nuortenosastolle vuorovaikutteinen videoteos, jossa yleisö voi lähettää matkapuhelimella kuvia teokseen. Kirjasto oli myös yhtenä Cartes Flux 2012 -festivaalin tapahtumapaikkana: kirjastossa järjestettiin videotyöpajoja, installaatioita ja videoesityksiä.

8277964490_21c9c1e10e_z 
Entressen kirjastossa vietettiin keväällä Afrikka-viikkoja. Viikkojen aikana Afrikka näkyi Ruohokaton alla -valokuvanäyttelynä, satuhuoneen afrikkalaistunnelmana, afrikkalaisista kirjailijoista kertovana näyttelynä sekä Somalikulttuurimessuina.

Kansainvälisyyttä edustivat myös Maailman ruokakulttuurit -sarjan tapahtumat. Somalialaista ruokaa oli tarjolla maaliskuussa, jolloin Mulki Mölsä kertoi somalialaisesta ruokaperinteestä. Lokakuussa vietettiin puolestaan azerbaidzanilaisen ruokakulttuurin iltaa.

Oman elämänsä sankarit -sarjassa Suomessa asuvat maahanmuuttajataustaiset henkilöt kertoivat oman menestystarinansa. Vieraina olivat opettaja ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed, lakimies Husein Muhammed, Vuoden pakolaisnainen Nasima Razmyar sekä elokuvaohjaaja Naima Mohamud.

6838184578_f8d5cd7ecf_z
Kirjastossa vietettiin monia vuosittain toistuvia tapahtumia: Lainan päivää (vieraana mm. lukukoira Börje), Ystävänpäivää, Luonto- ja ympäristöviikkoa, Meistä on moneksi -tapahtumaa, Kansainvälistä Tyttöjen päivää, Pohjoismaista kirjastoviikkoa ja Svenska veckania. Espoo-päivänä nimistötutkija Sami Suviranta kertoi Espoon keskuksen nimistöstä Vivi-Ann Sjögrenin muistelmien avulla. Lastenosastolla juhlittiin samaan aikaan Astrid Lindgreniä. Lapset saivat leikkisästi sovitella Lindgrenin kirjojen paikannimiä Espoon kartalle.

Entressen ympäristöön on noussut useita uusia asuintaloja. Lähitalojen uudet naapurit kutsuttiin tutustumaan kirjastoon. Asiakkaille järjestettiin vuonna 2013 myös useita asiakasraateja, joissa he saivat ehdottaa uusia tilattavia lehtiä. Lehtikokoelma ja sähköiset lehtipalvelut nostettiin esille pitkin vuotta.

Kuntavaalien alla kirjasto järjesti Kuntavaalipaneelin sekä tarjosi kullekin valtuustoryhmälle kahden tunnin vastaanottoajan haluamanaan ajankohtana.

Lastenosastolla vietettiin useita perhepäiviä. Kirjaston oma Myyrä-nukketeatteri aloitti esitykset syksyllä. Apurahan turvin toiminut lasten nukketeatterikerho jatkoi vielä kevään ajan toimintaansa. Lapsille tarjottiin myös nukketeatteriesitys Pantse ja Juuli, ruotsalainen pantomiimiesitys sekä Teater Mimers Källan esitykset suomeksi ja ruotsiksi. Luokat kävivät KULPS!-suunnitelman mukaisesti kirjastossa.

6946198239_1b7e3ee4bd_z
Nuortenosasto muutti keväällä nimensä Kibeksi. Edellä mainittujen tapahtumien lisäksi Kibe järjesti nuorille muitakin tapahtumia, mm. kesätelttatoimintaa ja futisturnauksen yhdessä Cosmos Juniorsin ja Espoon muiden kirjastojen nuortenosastojen kanssa. Lokakuussa järjestettiin myös Bileet, jolloin Sininen huone muuttui diskoluolaksi. Kiben väki osallistui Lempibussi-kiertueelle sekä Love-messuille. Syksyllä aloitettiin suuren suosion saanut Roolipelikerho.

Aikuisten puolella kirjaston käsityökerho Entikäs kokoontui koko vuoden ajan joka toinen viikko.

Entressen kirjasto hoiti sivistystehtäväänsä järjestämällä säännöllisesti kaksi kertaa viikossa erilaisia opastuskursseja asiakkaille. Henkilökohtaista palvelua annettiin Lainaa kirjastonhoitaja -palvelun kautta yli 200 kertaa.

Vuoden aikana aloitettiin myös yhteistyö SPR:n Liikkuvan veripalvelun kanssa. Kirjastossa pääsi luovuttamaan verta kolme kertaa vuoden aikana.

 

Eeva Jäppinen

Kirjastopalveluiden aluejohtaja

Keski- ja Pohjois-Espoo

 

 

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.